Ισπανία: Στα 1.080 ευρώ ο κατώτατος μισθός

02 Feb 2023, 08:32 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισπανία: Στα 1.080 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ισπανική Κυβέρνηση, ήρθε σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα, για νέα αύξηση του διεπαγγελματικού κατώτατου μισθού (SMI) στην Ισπανία φέτος, κατά 8%, με αποτέλεσμα το ύψος του κατώτατου μισθού να ανέλθει στα 1.080 ευρώ, το οποίο αφορά 14 μηνιαίες καταβολές μισθών και θα επηρεάσει θετικά περίπου 2,5 εκατ. εργαζόμενους.

Με τη νέα εν λόγω αύξηση, η Κυβέρνηση Sánchez έχει στη διάρκεια των θητειών της, την τελευταία πενταετία, προβεί σε συνολικές αυξήσεις του κατώτατου κατά 47%, δηλαδή σε συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 344 ευρώ μηνιαίως, επιδιώκοντας να επιτύχει έναν από τους κεντρικούς στόχους της οικονομικής της πολιτικής, δηλαδή να φθάσει ο κατώτατος το 60% του μέσου μισθού στην Ισπανία. Η εν λόγω απόφαση της Κυβέρνησης είχε την υποστήριξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης κ. Feijóo (ΡΡ), ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της αύξησης των μισθών, αν και έκρινε ότι αυτή θα έπρεπε να εντάσσεται σε ένα «εθνικό σύμφωνο εισοδήματος».

Όπως δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, «ο αγώνας μας για τη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων μόλις ξεκίνησε», ενώ τόνισε ταυτόχρονα ότι η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα στον ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση αναμένεται να εγκριθεί στις 7/2 από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ, όπως διαβεβαίωσε η Υπουργός Εργασίας κα Díaz, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου φέτος ενώ θα αναθεωρείται στα μέσα του έτους με βάση τη συμπεριφορά του πληθωρισμού.

Επισημαίνεται πάντως ότι η μεγάλη εργοδοτική ένωση της Ισπανίας, CEOE, η οποία είχε καταθέσει πρόταση για χαμηλότερη αύξηση του κατώτατου μισθού -συγκεκριμένα κατά 4%-, συνοδευόμενη από άλλα οικονομικά αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου προς την Κυβέρνηση, δεν συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη – διαβούλευση της Κυβέρνησης με τα εργατικά συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μαδρίτης.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα