Οι τουριστικές ροές στην Ισπανία το Φθινόπωρο του 2022

15 Jan 2023, 08:12 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Οι τουριστικές ροές στην Ισπανία το Φθινόπωρο του 2022

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Oι τουριστικές ροές στην Ισπανία ακολούθησαν φθίνουσα πορεία τον Νοέμβριο μετά τους αυξημένους αριθμούς των καλοκαιρινών μηνών, γεγονός που φανερώνει ότι η Ισπανία αποτελεί κατεξοχήν θερινό τουριστικό προορισμό όπως αναφέρει σε έκθεσή του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη στην οποία επικαλείται επικαιροποιημένα στοιχεία από το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας.

Ενδεικτικά, τον περασμένο Νοέμβριο οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ισπανία αριθμούν περί τους 4,3 εκατ., λιγότεροι από τους μισούς συγκριτικά με τον Ιούλιο του ίδιου έτους, που ο αριθμός των τουριστών άγγιζε τους 9,06 εκατ., ενώ τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο ο αριθμός αυτός κυμαινόταν περί τους 7,5 εκατ. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι η Ισπανία αποτελεί κυρίως θερινό προορισμό αποτελούν οι διακυμάνσεις μεταξύ της επισκεψιμότητας των κοινοτήτων.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι παρουσιάζουν ίσως τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του αριθμού τουριστών που προσέλκυσαν τον Νοέμβριο (593 χιλ.) συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, όποτε η επισκεψιμότητα κυμαινόταν περί τους 1,115 εκατ. επισκέπτες κατά μέσο όρο για τους πέντε προηγούμενους μήνες. Αντιθέτως, η ηπειρωτική Κοινότητα της Μαδρίτης αλλά και τα Κανάρια Νησιά φαίνονται να διατηρούν ένα σταθερό ποσοστό ξένων επισκεπτών. Tα στοιχεία φανερώνουν πως η αναψυχή και οι διακοπές αποτελούν σταθερά τον πρώτο λόγο επισκεψιμότητας της χώρας, ενώ ακολουθούν οι επαγγελματικοί λόγοι.

Ωστόσο, η εικόνα είναι καταφανώς βελτιωμένη συγκριτικά με τα αντίστοιχα στοιχεία των δύο προηγούμενων ετών για αυτούς τους μήνες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 466 χιλ. τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα τον Νοέμβριο του 2020, σε αντίθεση με τους 3,366 εκατ. τον Νοέμβριο του 2021 και με τους 4,342 εκατ. το 2022. Μεταξύ των τουριστών στην Ισπανία ξεχωρίζουν οι αφίξεις των Βρετανών (14,1%) πρωτίστως και ακολουθούν οι Γερμανοί (14,1%) και οι Γάλλοι (12,6%).

Όσον αφορά στις δαπάνες των τουριστών στην χώρα, φαίνεται να ακολουθούν τη φθίνουσα πορεία αφίξεων τουριστών με τον Νοέμβριο να είναι ο μήνας με τα λιγότερα έσοδα για τον ισπανικό τουριστικό κλάδο (5,387 δισ.), αγγίζοντας τα αποθαρρυντικά μεγέθη των μηνών προ του Απριλίου 2022. Αντιθέτως, η μέση δαπάνη σε ευρώ ανά τουρίστα βρίσκεται σε σχετικά σταθερά επίπεδα, με τον Νοέμβριο να παρουσιάζει μάλιστα αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους δύο μήνες, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στις γενικές αυξήσεις των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών λόγω του αυξημένου πληθωρισμού.

 

 
 
 
 
 
 \
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα