Ισπανία | «Πωλητήριο» σε 1.080 ξενοδοχεία - Τι οδήγησε τους ξενοδόχους να παίξουν το «χαρτί» της πώλησης

04 Jan 2023, 14:38 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ισπανία | «Πωλητήριο» σε 1.080 ξενοδοχεία - Τι οδήγησε τους ξενοδόχους να παίξουν το «χαρτί» της πώλησης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η πανδημία άφησε σκληρό αποτύπωμα στην ξενοδοχειακή αγορά της Ισπανίας, καθώς τα «πωλητήρια» στα ξενοδοχεία της χώρας το 2022 ξεπέρασαν κατά 13,6% τα αντίστοιχα του 2021.

Οι οικονομικές δυσκολίες όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων ή η αποπληρωμή των δανείων που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας οδήγησαν πολλούς ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να προχωρήσουν σε πώληση ενόψει του αβέβαιου κλίματος, ενώ άλλος παράγοντας που μπορεί να οδήγησε σε εκποίηση είναι η αποτυχία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, βάσει των θετικών δεδομένων πληρότητας που σημειώθηκαν στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2022, πιθανολογείται ότι ορισμένες επιχειρήσεις αποφάσισαν να πουλήσουν τα ξενοδοχεία τους προκειμένου να αξιοποιήσουν το momentum και να επιτύχουν καλύτερους όρους πώλησης.

Οι περιφέρειες των Βαλεαρίδων και Μάλαγας συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχείων προς πώληση (90) και ακολουθούν το Αλικάντε με 72, η Χιρόνα με 69 και η Βαρκελώνη με 60.

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2022, 1.079 μονάδες με ξενοδοχειακές άδειες είχαν αναρτηθεί από το portal ακινήτων Idealista και οι παράκτιες περιοχές συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχείων προς πώληση.

Όσον αφορά τη διαφορά του αριθμού ξενοδοχείων προς πώληση έναντι του 2021, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις περιοχές Cuenca, Navarra (διπλάσιος αριθμός) και Jaén (τριπλάσια αύξηση), ενώ, αντίθετα, τις μεγαλύτερες μειώσεις παρουσίασαν η Βαρκελώνη (-22,1%), η Βαλένθια (-17,5%) και οι Βαλεαρίδες (-10,8%).

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα