Ο "τηλεφωνικός τουρισμός" συναρπάζει τους Τούρκους- Ταξίδια στη Γεωργία για φτηνότερα iPhone

01 Dec 2022, 12:06 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Ο "τηλεφωνικός τουρισμός" συναρπάζει τους Τούρκους- Ταξίδια στη Γεωργία για φτηνότερα iPhone

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μια νέα μορφή τουρισμού ανθεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία, Πρόκειται για τον "τηλεφωνικό τουρισμό" και αναφέρεται για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στη Γεωργία για να αγοράσουν iPhone που πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή εκεί σε σύγκριση με την Τουρκία λόγω επιστροφής του ΦΠΑ.

Στο κατάστημα της Apple στο Μπατούμι της Γεωργίας συρρέουν Τούρκοι πολίτες από πολλές πόλεις της χώρας και όχι μόνο από πόλεις, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Η Apple παρουσίασε τα νέα της μοντέλα iPhone 14, iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές αυτών των μοντέλων στην Τουρκία κυμαίνονται μεταξύ 30.000 τουρκικών λιρών (1.600 $) και 57.000 λιρών (3.100 $).

Με την επιστροφή του ΦΠΑ οι Τούρκοι καταναλωτές αγοράζουν αυτά τα τηλέφωνα στη Γεωργία περίπου 15.000 λίρες φθηνότερα από ό,τι στην Τουρκία. Οι αγοραστές πρέπει να έχουν μαζί με τα τηλέφωνα που αγόρασαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους και τον αριθμό IMEI καταχωρημένο για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους στην Τουρκία. Επί του παρόντος, το τέλος εγγραφής γι αυτή τη διαδικασία είναι 2.700 λίρες, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σε 6.000 λίρες το επόμενο έτος. Για να προλάβουν αυτή την αύξηση, ο "τηλεφωνικός τουρισμός" Τούρκων στη Γεωργία βρίσκεται σε έξαρση, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.

Πάντως, όπως αναφέρουν Τούρκοι, ενώ εισέρχονται στη Γεωργία εύκολα, πρέπει να περιμένουν σε μεγάλες ουρές για την επιστροφή του φόρου.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα