Κωνσταντινούπολη | Στα ύψη τα ενοίκια λόγω εκτίναξης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων

29 Nov 2022, 10:40 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Κωνσταντινούπολη | Στα ύψη τα ενοίκια λόγω εκτίναξης των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αυξάνονται αλματωδώς οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σπιτιών στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ισχυρή ζήτηση για βραχυπρόθεσμη διαμονή παρατηρείται από ξένους και φοιτητές, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά 145% τον περασμένο χρόνο. Ο αριθμός των δωματίων, εξάλλου, που διατίθενται για ημερήσια ενοικίαση στην Πόλη τριπλασιάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Η ημερήσια ενοικίαση είναι ένας λόγος πίσω από την άνοδο των τιμών των ενοικίων», δήλωσε ο Nilüfer Kas, ειδικός στα ακίνητα. Το 2018, 13.000 δωμάτια προσφέρθηκαν για ημερήσια ενοικίαση σε μια δημοφιλή εφαρμογή, αλλά ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε σε 22.000 το 2021 και αυξήθηκε σε περισσότερα από 40.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2022, πρόσθεσε ο κ.Kas.

Αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο για καθημερινή ενοικίαση μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, είπε. Αλλά ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι περίπου 100.000.

Αντιμετωπίζοντας το υψηλό κόστος ενοικίου, οι ένοικοι καταφεύγουν και σε υπενοικίαση στις πολυσύχναστες συνοικίες της πόλης. Στο Sarıyer, όπου το μέσο μηνιαίο ενοίκιο είναι 28.000 τουρκικές λίρες ($1.500), η ημερήσια τιμή ενοικίασης μπορεί να φτάσει τις 2.000 λίρες και τις 1.500 λίρες στην περιοχή Beşiktaş.

Οι κτηματομεσίτες συμμετέχουν επίσης στο παιχνίδι, παροτρύνοντας τους ιδιοκτήτες να πάνε στην ημερήσια ενοικίαση, λέγοντάς τους ότι είναι μια πολύ  προσοδοφόρα επιχείρηση.

Χιλιάδες ακίνητα προσφέρονται για καθημερινή και ωριαία ενοικίαση μέσω διαφορετικών εφαρμογών, δήλωσε ο Hakan Akdoğan, πρόεδρος της TÜGEM, ένωσης συμβούλων ακινήτων.

«Η ανεπαρκής προσφορά κατοικιών, οι υψηλές τιμές των ακινήτων, το αυξανόμενο κόστος κατασκευής… όλοι αυτοί οι παράγοντες ωθούν τα ενοίκια στα ύψη», τόνισε.

Ο κ.Akdoğan ανέφερε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου, νοικιάζουν σπίτια στην Κωνσταντινούπολη και στη νότια επαρχία της Αττάλειας. Νοικιάζουν σπίτια βραχυπρόθεσμα αλλά σε υψηλότερες τιμές και κάποιοι από αυτούς πληρώνουν το ενοίκιο του ενός έτους σε μετρητά. Έτσι, τα υψηλά ενοίκια θεωρούνται πλέον φυσιολογικά για τους ιδιοκτήτες, είπε.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα