Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA: Η αύξηση των εξαγωγών καυσίμων οδηγεί την οικονομία του Κατάρ στο 4,6%

25 Nov 2022, 08:34 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA: Η αύξηση των εξαγωγών καυσίμων οδηγεί την οικονομία του Κατάρ στο 4,6%

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το πολυαναμενόμενο 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών της FIFA, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Κατάρ, και θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Η μικρή και πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρα του Αραβικού Κόλπου, έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 200 δις. δολάρια σε υποδομές για να φιλοξενήσει πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες, σε διάστημα μόλις ενός μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομία του Κατάρ το 2022 αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό 4,6%, σε σύγκριση με 1,5% το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης GlobalData.

Το πολυαναμενόμενο τουρνουά ποδοσφαίρου αναμένεται όχι μόνο να βάλει το Κατάρ στον παγκόσμιο χάρτη ως το επίκεντρο των διεθνών τουριστικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία. Η χώρα έχει ξοδέψει τεράστια ποσά για την αναβάθμιση των υποδομών στη φιλοξενία, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες 5G και τις μεταφορές.

Όπως επισημαίνει η κα Bindi Patel, Αναλύτρια Οικονομικών Ερευνών στην GlobalData, η οικονομία του Κατάρ δεν θα λάβει ώθηση μόνο από τις επενδύσεις και τις αυξανόμενες τουριστικές εισροές κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και από τις υψηλότερες εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, εν μέσω της μεγάλης ζήτησης από τα ευρωπαϊκά έθνη.

Η αναλύτρια προβλέπει ότι ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στη χώρα θα αυξηθεί κατά 162% σε σχέση με πέρυσι, ήτοι σε 2,2 εκατομμύρια το 2022. Με την αύξηση των τουριστικών εισροών και την αύξηση των τουριστικών δαπανών κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο τομέας χονδρικής και λιανικής αναμένεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 7,6%, ενώ οι επενδύσεις για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, των σιδηροδρόμων και των αεροδρομίων, αναμένεται να ενισχύσουν τον κατασκευαστικό τομέα κατά 7,3%.

Όσον αφορά τα πιθανά έσοδα από εισιτήρια, στους συνολικά 64 αγώνες που πρόκειται να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η GlobalData προβλέπει ότι το Κατάρ θα κερδίσει περίπου 360,3 εκατ. δολάρια. Υπάρχουν 27 ενεργές συνεργασίες της FIFA και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, εκ των οποίων οι 7 κατέχουν εκτιμώμενη αξία πάνω από 100 εκατ. δολάρια, μόνο για τον τρέχοντα κύκλο δικαιωμάτων. Τα συνολικά έσοδα από χορηγίες, μόνο από αυτές τις 27 συμφωνίες ανέρχονται σε εκτιμώμενη αξία 1,7 δις. δολαρίων.

Οι τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές έχουν επίσης ανοίξει εκατομμύρια ευκαιρίες απασχόλησης σε βασικούς τομείς, όπως οι κατασκευές, τα ακίνητα και η φιλοξενία. Η GlobalData προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας στο Κατάρ θα μειωθεί στο 0,7% το 2022 από 1,8% το 2021. Οι αυξανόμενες ευκαιρίες απασχόλησης αναμένεται επίσης να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,3% το 2022 σε σύγκριση με 3,7% το 2021.

Παρόλο που το Κατάρ είναι το πρώτο αραβικό έθνος που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο, γεγονός που έχει αποδείξει την ικανότητα της περιοχής να φιλοξενεί διεθνείς εκδηλώσεις, προβληματισμοί όπως σκάνδαλα διαφθοράς, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξακολουθούν να αποτελούν αιτία ανησυχίας για τη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας, καταλήγει η κα Patel

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα