Ισπανία: Στο ιστορικό υψηλό επίπεδο του 1,5 τρισ. ευρώ ανέβηκε το δημόσιο χρέος

24 Nov 2022, 07:53 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισπανία: Στο ιστορικό υψηλό επίπεδο του 1,5 τρισ. ευρώ ανέβηκε το δημόσιο χρέος

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Tο δημόσιο χρέος στην Ισπανία ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 1,5  τρισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 116% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας ρυθμό μεγέθυνσης της τάξεως του 5% σε ετήσια βάση σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.  

Αν και ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώνεται τους τελευταίους μήνες, ευρισκόμενος στο 116%, εξακολουθεί να υπερβαίνει ελαφρά τον στόχο για ολόκληρο το τρέχον έτος (115,2%), όπως αυτός προσδιοριζόταν στο Σχέδιο Σταθερότητας που απέστειλε η ισπανική Κυβέρνηση στην Ευρ. Επιτροπή στα τέλη Απριλίου.

Αναλυτικότερα, το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 1,329 τρισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 6,8%, ενώ εκείνο των λοιπών υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης σε μόλις 46 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει ετήσια μείωση της τάξεως του 16,3%. Επιπλέον, το χρέος των υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθε σε 99 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ το χρέος των Αυτόνομων Κοινοτήτων αυξήθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση, ανερχόμενο σε 315 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022 και το χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμορφώθηκε σε 22 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 0,1% έναντι του Σεπτεμβρίου 2021. Τέλος, το ενοποιημένο χρέος των κρατικών διοικήσεων αυξήθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 308 δισ. ευρώ.

Η περαιτέρω διόγκωση του δημοσίου χρέους δημιουργεί, πέραν του σκεπτικισμού και της κριτικής στο εσωτερικό της Ισπανίας, σαφείς φόβους σχετικά με σημαντική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας κατά το άμεσο μέλλον, εξαιτίας και σε συνδυασμό με το δυσμενές εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Μαδρίτης.

 

 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα