Ενεργειακή κρίση: Η πόλη του φωτός μειώνει τις ώρες φωτισμού στον Πύργο του Άιφελ

13 Sep 2022, 16:21 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ενεργειακή κρίση: Η πόλη του φωτός μειώνει τις ώρες φωτισμού στον Πύργο του Άιφελ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

To Παρίσι, η πόλη του φωτός, θα κατεβάσει το «διακόπτη» φωτισμού του εμβληματικού Πύργου του Άιφελ μία ώρα νωρίτερα από το καθιερωμένο, θα μειώσει τη θερμοκρασία νερού στις δημοτικές πισίνες και θα καθυστερεί τη θέρμανση σε δημόσια κτίρια προκειμένου να εξοικονομήσει ενεργειακούς πόρους αυτό το χειμώνα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η δήμαρχος της πόλης Anne Hidalgo.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Μακρόν για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% στη βιομηχανία, τα νοικοκυριά και τις δημοτικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες του κλεισίματος του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η εκτόξευση των τιμών ενέργειας.

Οι χώρες σε όλη την Ευρώπη,  αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους, προετοιμαζόμενες για πιθανή πλήρη διακοπή. Η Γαλλία δεν είναι τόσο εκτεθειμένη στο ρωσικό αέριο όσο ορισμένες γειτονικές της χώρες, όμως ο αριθμός ρεκόρ των διακοπών στους πυρηνικούς αντιδραστήρες την  ανάγκασε να εισάγει ενέργεια, επιδεινώνοντας την πίεση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Πύργος του Άιφελ αυτή τη στιγμή φωτίζεται μέχρι τη 1 π.μ. από σύστημα φωτισμού που του προσδίδει χρυσή λάμψη. Στην αλλαγή κάθε ώρας, τις ώρες που είναι φωτισμένος, ο φωτισμός αναβοσβήνει χάρη σε 20.000 λαμπτήρες. Το σβήσιμο των φώτων του μνημείου στις 11:45 μ.μ. θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 4%.

Η κ. Hidalgo ανακοίνωσε ότι από τις 23 Σεπτεμβρίου ο φωτισμός στα δημόσια κτίρια του Παρισιού θα σβήσει στις 10 μ.μ. ενώ η θερμοκρασία του νερού στις πισίνες θα μειωθεί στους 25 βαθμούς Κελσίου έναντι 26 βαθμών Κελσίου στο παρελθόν.

Η θέρμανση σε δημόσια κτίρια θα μειωθεί στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Το ενεργειακό κόστος της Γαλλικής πρωτεύουσας θα φτάσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ φέτος, 35 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι συνήθως, ακόμη και με μακροπρόθεσμα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που προστατεύουν τις αρχές από υπερβολικές αυξήσεις κόστους.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα