Σουηδία: Στα υψηλά επίπεδα του 1991 ο πληθωρισμός – Ανοδικά οι τιμές και σε ξενοδοχεία και εστιατόρια

11 Aug 2022, 08:09 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Σουηδία: Στα υψηλά επίπεδα του 1991 ο πληθωρισμός – Ανοδικά οι τιμές και σε ξενοδοχεία και εστιατόρια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τον Απρίλιο η οικονομία της Σουηδίας σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού σε ετήσια βάση σύμφωνα με τον δείκτη CPIF (Δείκτης τιμών καταναλωτή με σταθερό επιτόκιο) από τον Δεκέμβριο του 1991.

Συγκεκριμένα, ο CPIF ανήλθε τον Απρίλιο σε 6,4%, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, από 6,1% τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή από τον Μάρτιο στον Απρίλιο 2022, ο πληθωρισμός σύμφωνα με τον δείκτη CPIF αυξήθηκε κατά 0,6%. Σημειώνεται ότι, για την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (Μάρτιος  - Απρίλιος), ο CPIF αυξήθηκε κατά 0,3%.

 Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων – οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 32,4% και 44,9% αντίστοιχα. Στο εν λόγω πλαίσιο, αξιοσημείωτο είναι ότι, αν δεν συνυπολογιστούν οι τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός σύμφωνα με το CPIF ανήλθε σε 4,5% τον Απρίλιο, από 4,1% τον Μάρτιο.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη-οινοπνευματωδών ποτών, συνέχισαν, επίσης, να αυξάνονται τον Απρίλιο (με τα γαλακτοκομικά προϊόντα να συμβάλλουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην ετήσια μεταβολή) ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν και στο κόστος ιδιοκτησίας κατοικιών και στα ενοίκια, στις πωλήσεις αυτοκινήτων, στις υπηρεσίες που παρέχουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, στα έπιπλα και τον οικιακό εξοπλισμό, καθώς και στις υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού.

Το Σουηδικό Γραφείο Δημοσίου Χρέους θεωρεί ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα οδηγήσει σε αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ που θα αντισταθμίσουν εν μέρει την επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης που θα προκαλέσουν η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, οι αυξημένες κρατικές δαπάνες και τα μειωμένα λοιπά φορολογικά έσοδα. Έτσι το Γραφείο Δημοσίου Χρέους αναμένει χαμηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα για την κεντρική κυβέρνηση το 2022 και το 2023 και συνεπώς μεγαλύτερες απαιτήσεις δανεισμού.

Σημειώνεται σχετικά, όσον αφορά στην ανάπτυξη της σουηδικής οικονομίας, ότι η Σουηδική Στατιστική  Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, το σουηδικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για την πρώτη μείωση του ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Η Σουηδική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι αν και η ύφεση έγινε αισθητή στους περισσότερους τομείς της οικονομίας αποδίδεται κυρίως στην περιορισμένη αύξηση των εξαγωγών (1%) σε σχέση με την αύξηση των εισαγωγών (2,8%).

Τέλος, η κατάσταση στην αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται καθώς, τον Απρίλιο, η ανεργία μειώθηκε σε 7,6% από 9,1% τον Απρίλιο του 2021, με αντίστοιχη αύξηση απασχόλησης 141.000 επιπλέον απασχολούμενων σε 5.151.000 απασχολούμενους.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Στοκχόλμης. 

 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα