Πρωτοφανής μείωση της απασχόλησης στην Ισπανία τον Ιούλιο

10 Aug 2022, 08:31 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πρωτοφανής μείωση της απασχόλησης στην Ισπανία τον Ιούλιο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η δραστηριότητα στην αγορά εργασίας της Ισπανίας, τον περασμένο Ιούλιο, σημείωσε σημαντική επιβράδυνση στην ανάκαμψή της από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον προηγούμενο μήνα, υπήρξαν 7.366 λιγότερα εγγεγραμμένα άτομα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, σε σχέση με τον Ιούνιο, σε μέσους και μη εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Ο αριθμός αυτός υποδεικνύει πρωτοφανή πτώση, για τον συγκεκριμένο μήνα, στο πλήθος των εγγεγραμμένων.

Χωρίς αμφιβολία, η αύξηση της ανεργίας, κατά την διάρκεια του Ιουλίου, δεν είναι ένα συχνό φαινόμενο, καθώς είχε να καταγραφεί από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, όμως παρατηρήθηκε την φετινή χρονιά στην Ισπανία. Συνεπώς, τον προηγούμενο μήνα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3.230 άτομα, φτάνοντας συνολικά τους 2.883.812 εγγεγραμμένους ανέργους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος αυτή είναι συμβολική και ο αριθμός των συνολικών εγγεγραμμένων ανέργων συνεχίζει να διατηρείται στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2008.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης της Ισπανίας, η εν λόγω στασιμότητα στην αγορά εργασίας αποδίδεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των προσλήψεων για τη θερινή περίοδο πραγματοποιήθηκε ήδη τον μήνα Ιούνιο, όταν εμφανίστηκαν, εξαιρετικά θετικά για την απασχόληση, στοιχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρμόδιος Ισπανός Υπουργός κ. José Luis Escrivá, επισήμανε ότι η μέση αύξηση των εγγεγραμμένων μελών ήταν ίση με 43.026 άτομα, σε σχέση με την αύξηση αυτών των δύο μηνών, προ πανδημίας. Επίσης, σημειώνεται ότι, παρά την ελαφριά πτώση στον αριθμό των ασφαλισμένων, ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών είναι μεγαλύτερος, κατά 625.000 άτομα, σε σχέση με τα καταγεγραμμένα επίπεδα, προ της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας.

Επιπλέον, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πραγματοποιήθηκε σχεδόν σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης, χωρίς όμως να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να αντισταθμίσει την ισχυρή πτώση των εγγεγραμμένων μελών, που ανήκουν στον κλάδο της εκπαίδευσης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου απώλεσε 115.000 ασφαλισμένους. Έτσι, στον κλάδο της υγείας προστέθηκαν 51.444 μέλη τον Ιούλιο, στο εμπόριο περισσότεροι από 39.000, στην εστίαση 23.000 μέλη, στη βιομηχανία οι εγγεγραμμένοι αυξήθηκαν κατά 10.000, ενώ στον χρηματοπιστωτικό κλάδο προστέθηκαν 1.000 άτομα.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα