Πέφτει η ανεργία στην Ισπανία λόγω τουρισμού

03 Aug 2022, 09:19 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πέφτει η ανεργία στην Ισπανία λόγω τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αν και το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη (13,65% για το α’ τρίμηνο), ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία της ισπανικής Δημόσιας Υπηρεσίας Εργασίας, κατέγραψαν περαιτέρω μείωση, ύψους 42.409 εγγεγραμμένων ανέργων, τον Ιούνιο στη χώρα, σε σύγκριση με το κλείσιμο του Μαΐου.

Επομένως, ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία μειώθηκε στα 2.880.582 άτομα και θεωρείται ο μικρότερος αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων από τον Οκτώβριο του 2008. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, οι άνεργοι έχουν μειωθεί κατά 20,3% ή 733.575 εργαζομένους. Παράλληλα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στην Κοινωνική Ασφάλιση, δηλαδή οι απασχολούμενοι, αυξήθηκε κατά 76.948 άτομα τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό αύξησης εγγεγραμμένων εντός ενός μήνα, εξαιρουμένης της περιόδου μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, από την ύφεση της πανδημίας. Αφαιρώντας την επίδραση της εποχικότητας, η αύξηση θα ήταν ύψους 115.000 ατόμων. Με αυτά τα δεδομένα, το πρώτο εξάμηνο του έτους κλείνει με 262.935 πρώην ανέργους ή άεργους να βρίσκουν εργασία. Εντός ενός έτους, ο αριθμός αυτός φθάνει τα 837.799 άτομα, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων έχει ήδη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας. Τα ποσοστά συμβολαίων αορίστου χρόνου συνεχίζουν να αυξάνονται, μετά την εργασιακή μεταρρύθμιση, που υποχρεώνει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν όλους τους εργαζομένους, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, με συμβόλαια αορίστου χρόνου.

Τον Ιούνιο, το 44,3% των νέων συμβολαίων ήταν αορίστου χρόνου, ποσοστό πέντε φορές υψηλότερο, από το μέσο όρο του εν λόγω μήνα. Με αυτά τα δεδομένα, το 79% των εργαζομένων στην Ισπανία, είναι αορίστου χρόνου, με το ποσοστό να έχει αυξηθεί κατά 9 μονάδες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο προ πανδημίας. Αρνητική είναι η πορεία της ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών, καθώς ο αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 1.289 άτομα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Εξετάζοντας την ανεργία μεταξύ των δύο φύλων, το αρσενικό φύλο σημειώνει 1.156.767 ανέργους, 2,14% μικρότερο σε μηνιαία βάση.

Το γυναικείο φύλο δεν επωφελήθηκε όσο το ανδρικό στην εύρεση εργασίας, δεδομένου ότι η μηνιαία μείωση ήταν μικρότερη του 1%, με 1.723.815 άνεργες γυναίκες. Σε ετήσια βάση, η ανεργία στους άνδρες μειώθηκε κατά 22,45% και στις γυναίκες 18,79%. Σε γεωγραφική ανάλυση, η ανεργία μειώθηκε σε όλες τις Αυτόνομες Κοινότητες, εκτός της Ανδαλουσίας.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα