WTTC: Οι 130.000 κενές θέσεις στον τουρισμό απειλούν την οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου

02 Aug 2022, 09:18 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

WTTC: Οι 130.000 κενές θέσεις στον τουρισμό απειλούν την οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Προειδοποίηση για την ανάκαμψη του τουρισμού εξέδωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) , τονίζοντας ότι ο τομέας του ΗΒ διατρέχει σοβαρό κίνδυνο από τις 130.000 κενές θέσεις εργασίας που εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (Π.Ο.Τ.), το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αντιμετωπίσει έλλειμμα 128.000 θέσεων εργασίας, ενώ 1 στις 14 θέσεις εργασίας προβλέπεται ότι θα παραμείνουν κενές. Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό, αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντίθεση με χώρες όπως η Πορτογαλία, αρνείται να επιτρέψει την είσοδο προσωρινών εργαζομένων.

Οι τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο, είναι ο ξενοδοχειακός, ψυχαγωγικός και αεροπορικός κλάδος, αντιμετωπίζοντας κενές θέσεις 18% (1 στις 6), 12% (1 στις 8) και 11% (1 στις 9), αντίστοιχα.

Οι κρίσιμες ελλείψεις προσωπικού είναι πλέον έντονες στις μεταφορές, ιδιαίτερα στον κλάδο των αερομεταφορών,  που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη ζήτηση ταξιδιών μετά την πανδημία.

Το 2019, πριν από την πανδημία, και έως το 2020, απασχολούνταν στον τουρισμό του ΗΒ 1,8 εκατ. άνθρωποι ενώ έχασαν την εργασία τους περισσότεροι από 200.000 (θέσεις άμεσης πρόσληψης).

Σχετικά, η κα Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC δήλωσε ότι η ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί την ευελιξία στο σύστημα θεωρήσεων για να προσελκύσει εργαζόμενους στη χώρα. Ο τομέας Ταξίδια και Τουρισμός, συνεισέφερε σχεδόν 235 δις. Λίρες Αγγλίας στην οικονομία και απασχόλησε σχεδόν 2 εκατ. ανθρώπους. Τώρα οι επισκέπτες ταλαιπωρούνται από την έλλειψη προσωπικού σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και χώρους –γεγονός που θα τους οδηγήσει σε άλλος προορισμούς και κατ’ επέκταση θα σημαίνει σημαντική απώλεια τουριστικών εσόδων για τη χώρα. Τα μεγάλα brands, δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη φέρνουν εξειδικευμένο προσωπικό όπως σεφ, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εφαρμόζει τις ευέλικτες βίζες που έτσι κι αλλιώς είχε υποσχεθεί, τη στιγμή μάλιστα που ο κλάδος ήταν ένας από τους πιο σκληρά χτυπημένους από την πανδημία, χάνοντας το 50% της αξίας του και απαιτώντας άμεση δράση.

Καταλήγοντας, η κα Simpson επεσήμανε ότι στο λιανικό εμπόριο, τα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να προσπαθούν να επιβιώσουν από την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να μην επιστρέφει το ΦΠΑ στους επισκέπτες, αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες μπορούν να εξοικονομήσουν 20% σε αγαθά επιλέγοντας το Παρίσι αντί για το Λονδίνο.

Παρά το πρόγραμμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο παρείχε την απαραίτητη ανακούφιση στον κλάδο, το WTTC αναφέρει ότι απαιτείται περισσότερη υποστήριξη για την κάλυψη των εν λόγω κενών θέσεων, κάτι που με τη σειρά του θα τονώσει την οικονομία μέσω της συμβολής στο ΑΕΠ της χώρας.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσφορά εργασίας θα συνεχίσει να υπολείπεται της ζήτησης - με το χάσμα να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο του 2022 καθώς η ζήτηση πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Πρόσφατα,  το WTTC αποκάλυψε ότι θα μείνουν κενές έως και 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ, με τη φιλοξενία, τις αεροπορικές μεταφορές και τα ταξιδιωτικά γραφεία να επηρεάζονται περισσότερο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού πιστεύει ότι με την εφαρμογή άμεσων μέτρων, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προσελκύσουν περισσότερους εργαζομένους.

Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στον κλάδο να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών και να επιταχύνει περαιτέρω την ανάκαμψή του, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για τη δημιουργία οικονομικής ευημερίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα