Ενισχύονται τα εγχώρια ταξίδια στην Ισπανία με προτίμηση για διαμονή σε ξενοδοχεία

24 Jun 2022, 08:20 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ενισχύονται τα εγχώρια ταξίδια στην Ισπανία με προτίμηση για διαμονή σε ξενοδοχεία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το 89% των εγχώριων τουριστών στην Ισπανία εκτιμά ότι θα ταξιδέψει το τρέχον καλοκαίρι, αριθμός κατά 21 μονάδες μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Εξερχόμενου της Ισπανίας, στην οποία συμμετείχαν 1.121 άτομα από τις 20 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου.

Επιπλέον, το 37% των ατόμων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε ότι έχει ήδη κανονίσει τις διακοπές του, από την πρώτη εβδομάδα του περασμένου Ιουνίου. Η μέση προβλεπόμενη δαπάνη ανά άτομο πρόκειται να ανέλθει στα 610 ευρώ, αριθμός, ο οποίος διακόπτει την πτωτική πορεία των δαπανών, που ήταν εμφανής τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι, από το 2018 (όταν γινόταν δαπάνη, της τάξεως των 719 ευρώ, κατά μέσο όρο) για πρώτη φορά, σημειώνεται αύξηση σε ετήσια βάση. Το 2021, τα μέσα έξοδα ανά άτομο ισούνταν με 566 ευρώ, ενώ το 2020 και το 2019 ανήλθαν στα 595 και 714 ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν αναμένεται οι μέσες δαπάνες, ανά άτομο, να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019. Για τη διαμονή τους, οι εγχώριοι τουρίστες επιλέγουν φέτος, σε μεγαλύτερο βαθμό, τα ξενοδοχεία, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή πωλήσεων των ισπανικών αεροπορικών γραμμών Iberia, κ. Adolfo García Serrano, το 40% των ταξιδιωτών πρόκειται να τα επιλέξει, ποσοστό που, όμως, δεν καταφέρνει να φτάσει τα προ πανδημικά επίπεδα. Στον αντίποδα, διαπιστώνεται σημαντική πτώση στα ιδιόκτητα καταλύματα, ύψους 11 μονάδων, σε σχέση με το 2021 και 18 μονάδων, σε σύγκριση με το 2020, συνεπώς, όταν, κατά την διάρκεια της πανδημίας, είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον συγκεκριμένο τύπο διαμονής.

Αναφορικά με τα Μέσα Μεταφοράς, που επιλέγουν, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του αεροπλάνου ανακάμπτει, πλησιάζοντας τα προ πανδημικά επίπεδα, ενώ τα αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν πτώση, αν και η χρήση τους εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 2020. Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία του μεγάλου πρακτορείου ταξιδιών, Viajes Carrefour στον κλαδικό τύπο, επιβεβαιώνεται ότι, τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν τα περισσότερα ταξίδια, καθώς το 42% του δείγματος επέλεξε τον συγκεκριμένο μήνα, με μέση αναμενόμενη διαμονή τις 8 ημέρες, δίνοντας έμφαση σε προορισμούς με ήλιο και παραλίες.

Με βάση την έρευνα, πιθανοί λόγοι, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του τουρισμού, είναι οι αυξανόμενες τιμές - πληθωρισμός (πρόβλημα, που αναφέρθηκε από το 81% του δείγματος), η άφιξη μίας δύσκολης οικονομικής κρίσης από το επόμενο φθινόπωρο (αναφέρθηκε από το 68% των ερωτηθέντων) και η εισβολή στην Ουκρανία με τις πιθανές της επιπτώσεις (55% του δείγματος).

Χωρίς αμφιβολία, τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας δηλώνουν αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού κατά τη διάρκεια του τρέχοντος θέρους, προεξοφλώντας τις θετικές προοπτικές και του εγχώριου τουρισμού, τουλάχιστον στην Ισπανία.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

 

 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα