Τουρκικός τουρισμός: Διπλάσια ανάπτυξη από το ρυθμό της Οικονομίας την ερχόμενη 10ετία- Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον "ήλιο"

16 May 2022, 16:15 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρκικός τουρισμός: Διπλάσια ανάπτυξη από το ρυθμό της Οικονομίας την ερχόμενη 10ετία- Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον "ήλιο"

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5,5% αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη δεκαετία το ΑΕΠ Ταξιδίων και Τουρισμού της Τουρκίας, σε υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την ανάπτυξη (2,5%) της συνολικής οικονομίας της χώρας.

Αυτό προκύπτει από την πιο πρόσφατη Έκθεση Οικονομικού Αντίκτυπου (EIR) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2032, η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της Τουρκίας μπορεί να φτάσει τα 117 δισ. δολάρια ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 11% της συνολικής οικονομίας.

Παράλληλα, την ερχόμενη δεκαετία ο κλάδος αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 716.000 νέες θέσεις εργασίας στην Τουρκία.

Μέχρι το τέλος του 2022, η συμβολή του κλάδου το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 15,5%, φτάνοντας τα 68,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, και αντιπροσωπεύοντας το 8,3% της οικονομίας της Τουρκίας, ενώ η απασχόληση στον κλάδο αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη κατά 4%, ξεπερνώντας τα 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα του συνεργάτη του WTTC, ForwardKeys, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου του 2022, η Τουρκία αναμένεται να είναι ο τέταρτος δημοφιλέστερος ευρωπαϊκός προορισμός για τους ταξιδιώτες που αναζητούν ηλιόλουστες διακοπές και επιλέγουν προορισμούς πόλεις (Κωνσταντινούπολη) και παραλίας (Αττάλεια, Αλικαρνασσό, Νταλαμαν).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κρατήσεις πτήσεων ξεπερνούν ήδη τα επίπεδα προ πανδημίας, με τις κρατήσεις από το Ην. Βασίλειο να παρουσιάζουν πλήρη ανάκαμψη, με αύξηση 101%.

Παράλληλα, οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιρλανδία παρουσιάζουν αύξηση 57%, 28% και 18% αντίστοιχα.

Το 2019, η συμβολή του κλάδου ταξιδιών και τουρισμού της Τουρκίας στο ΑΕΠ ανερχόταν σε 11% (78,2 δισ. δολάρια), και μειώθηκε σε μόλις 5,1% το 2020 (36,9 δισ. δολάρια), αντιπροσωπεύοντας απώλειες 52,8%.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα