JLL: Πώς κινούνται οι επενδυτές του εξωτερικού για επιτυχή αστική ανάπλαση

12 Mar 2022, 13:04 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

JLL: Πώς κινούνται οι επενδυτές του εξωτερικού για επιτυχή αστική ανάπλαση

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές του εξωτερικού,  έχουν πλέον μια πιο ολιστική άποψη των έργων ανάπλασης που εντάσσουν στα σχέδιά τους, ώστε  να προσφέρουν αξία στις γειτονιές και στις πόλεις τους και κατ’ επέκταση στις επενδύσεις τους.

Ειδικότερα, οι επενδυτές σκέφτονται όλο και περισσότερο με όρους γειτονιών και όχι κτιρίων, καθώς ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι στο επίκεντρο των πραγμάτων περισσότερο από ποτέ.

Εν μέσω των εντονότερων προσδοκιών της κοινής γνώμης για μία πιο υπεύθυνη λειτουργία των επιχειρήσεων, πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται προγράμματα ενσωμάτωσης χωρίς αποκλεισμούς, προγράμματα δημιουργίας θέσεων, υπεύθυνης επένδυσης και δέσμευσης στην κοινότητα.

Για τους επενδυτές που παρέχουν το κεφάλαιο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν μια πιο μακροπρόθεσμη σκοπιά αποδόσεων και να εξετάζουν έργα τα οποία μπορούν να προσφέρουν ευρέως, υπερβαίνοντας τους καθαρά οικονομικούς όρους.  

Σύμφωνα με τον κ. Jeremy Kelly, επικεφαλής διευθυντή της Global Cities Research στην JLL, σήμερα υπάρχει μια ευρύτερη ευθύνη, πέρα από την απαίτηση άμεσης ικανοποίησης των μετόχων, καθώς οι επενδυτές κινούνται προς αποφάσεις που βασίζονται σε λιγότερο εμφανώς μετρήσιμους παράγοντες, ενώ παράλληλα εντείνονται και οι προσδοκίες ότι τα ακίνητα θα αυξηθούν και θα παίξουν βασικό ρόλο σε ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Επιπλέον, ο κ. Kelly επισημαίνει ότι οι θεσμικοί επενδυτές, δεδομένων των κεφαλαιακών απαιτήσεών τους, έχουν την οξυδέρκεια να κοιτάξουν μακροπρόθεσμα. 

Στο Λονδίνο, η εισηγμένη βρετανική εταιρεία ακινήτων British Land, εκτελεί στο Canada Water ένα μεγάλο έργο 53 στρεμμάτων που περιλαμβάνει ένα πανεπιστήμιο, 3.000 σπίτια, καταστήματα λιανικής, γραφεία και κοινόχρηστο χώρο. 

Στα επόμενα 15 χρόνια, η συνεργασία της με το Συμβούλιο του Southwark και την τοπική κοινότητα περιλαμβάνει τον Χάρτη Κοινωνικής Αναγέννησης που καλύπτει ένα μείγμα ηλικιακών ομάδων, εισοδημάτων και σταδίων ζωής. Μέρος του γενικού σχεδίου, αποτελούν η ενσωμάτωση χώρων πρασίνου, η βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και η δημιουργία μακροπρόθεσμων συνδέσεων με τοπικές ομάδες.

Η βαρύτητα στην ευρύτερη προοπτική

Οι παραδοσιακές αρχές της τοποθεσίας, η ποιότητα των ενοικιαστών, καθώς και η τοπική αγορά και οικονομία, εξακολουθούν να αποτελούν βασικούς δείκτες της ανθεκτικότητας και της μακροπρόθεσμης απόδοσης μιας περιοχής.

Πλέον όμως, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο παράγοντες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των τοπικών επιχειρήσεων, των πελατών και των κατοίκων. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την εμφάνιση και την αίσθηση ενός τόπου, την εμπειρία που παρέχει, το πόσο καλά συνδεδεμένος είναι, τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, τη θετική του συμβολή στην κοινωνία, στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων – όλα αυτά μπορούν να προσθέσουν σημαντική αξία.

‘Όπως αναφέρει σχετικά ο  κ. Jon Neale, επικεφαλής της βρετανικής έρευνας στη JLL, τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές αγωνίζονται να βρουν αξία, δεδομένου του περιβάλλοντος χαμηλής απόδοσης των τελευταίων ετών. Εδώ είναι που η ολιστική σκέψη μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, συμπληρώνει ο κ. Neale, δίνοντας ως παράδειγμα την πόλη Carlsberg της Κοπεγχάγης, μια πρώην περιοχή ζυθοποιίας που ανακαινίστηκε ως συνοικία μικτής χρήσης με κατοικίες, καταστήματα, εγκαταστάσεις αναψυχής, εκπαιδευτικά ιδρύματα και έναν νέο σταθμό του μετρό που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2024. Με μερικά από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Δανίας, όπως το PFA Pension , PenSam και TopDanmark, έχει ήδη προσελκύσει παίκτες, όπως η Accenture, η American International και η Mikkeler. 

Οι επενδυτές που αποδεικνύουν ότι μπορούν να διαπρέψουν με συνέπεια σε αυτούς τους τομείς, θα είναι πιο εύκολο να βρουν ευκαιρίες ή κοινοπραξίες στις οποίες είναι ενδιαφερόμενοι το δημόσιο ή τρίτοι. Αυτή η διαδρομή προτιμάται ολοένα και περισσότερο από θεσμικούς επενδυτές που αναζητούν μακροπρόθεσμες αποδόσεις, ανθεκτικές στον πληθωρισμό, καταλήγει ο κ. Neale.

Συνεργασία για καλύτερες αποδόσεις

Τα συστήματα μικτής χρήσης μεγάλης κλίμακας, συνοδεύονται από  προκλήσεις, όπως περίπλοκες άδειες σχεδιασμού σε επίπεδο τοπικής αρχής και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Το γεγονός αυτό καθιστά βασική τη στενότερη συνεργασία μεταξύ επενδυτών, συμβουλίων και ενδιαφερομένων. Η βρετανική ομάδα σκέψης Localis ζήτησε πρόσφατα ένα μοντέλο διαχείρισης σχεδιασμού, ώστε να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες γης και τους σχεδιαστές να συνεργαστούν σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης.

Επίσης, ο βρετανικός πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Legal & General (L&G) επενδύει σε έργα αστικής ανάπλασης μέσω συνεργασιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό να φέρει μακροπρόθεσμες πηγές κεφαλαίων σε πόλεις όπως το Σέφιλντ, το Νιούκαστλ και το Κάρντιφ.

Στο τελευταίο, η L&G συνεργάζεται με την Ουαλική Κυβέρνηση και την Rightacres Property σε ένα πρόγραμμα αναγέννησης πολλών εκατομμυρίων λιρών που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο για την Ουαλική Ένωση Ράγκμπι, 100.000 τετραγωνικά πόδια γραφείων και 318 διαμερίσματα ενοικίασης, Build-to-Rent.

Εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών

Επιπλέον αύξηση στην αναγέννηση και την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας, παρουσιάζει και η εταιρική συμμετοχή, όπως είναι για παράδειγμα τα σπίτια, γραφεία και χωριό λιανικής πώλησης της Google στην Καλιφόρνια, αλλά και η  νέα οικολογική συνοικία μεικτής χρήσης Néo-C που αναπτύχθηκε από τον γαλλικό κολοσσό ποτών Pernod Ricard στην προηγούμενη έδρα του στο Παρίσι. 

Η τολμηρή αυτή προσέγγιση, θυμίζει τις εταιρικές κινήσεις που λάμβαναν χώρα το 1900, όταν η βρετανική σοκολατοποιία Cadbury έχτισε ένα ολόκληρο χωριό για το προσωπικό του εργοστασίου της. Ομοίως, τη δεκαετία του 1920, η εταιρεία ηλεκτρονικών Phillips, για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας, δημιούργησε το σημερινό Αϊντχόβεν από έξι χωριά, χτίζοντας σπίτια, καταστήματα, σχολεία και εγκαταστάσεις αναψυχής.

Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές σχετικά με το πού ζουν και εργάζονται και οι επιχειρήσεις να έχουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά στο πού θα δημιουργήσουν γραφεία, αλλά έχουν και υψηλότερες προσδοκίες,  ειδικά όσον αφορά στην υγεία και την ευημερία, στην κοινότητα και τη βιωσιμότητα.

Τόσο τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, όσο και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή, υποδηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις, οι πελάτες και οι κάτοικοι, γίνονται πιο απαιτητικοί, ενώ σύμφωνα με τον κ. Neale, εάν οι επενδυτές θέλουν να βλέπουν τις ροές των εισοδημάτων τους μακροπρόθεσμα σταθερές,  θα πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για την εμπειρία, τις ανέσεις και την κουλτούρα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σχετικά με την JLL

Η JLL είναι μια εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων και επενδύσεων και διαμορφώνει το μέλλον της ακίνητης περιουσίας για έναν καλύτερο κόσμο, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία για τη δημιουργία ευκαιριών επιβράβευσης, άριστων χώρων και βιώσιμων λύσεων ακινήτων για τους πελάτες της, τους ανθρώπους και τις κοινότητές τους. Επιπλέον, η JLL είναι μια εταιρεία Fortune 500 με ετήσια έσοδα 16,6 δις. δολαρίων το 2020, δραστηριότητες σε περισσότερες από 80 χώρες και παγκόσμιο εργατικό δυναμικό πάνω από 95.000, ως είχε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα