Ολλανδία: Μέτρα για τη στεγαστική κρίση με 100.000 νέες κατοικίες προσιτές σε κατοίκους με χαμηλά εισοδήματα

24 Jan 2022, 08:25 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ολλανδία: Μέτρα για τη στεγαστική κρίση με 100.000 νέες κατοικίες προσιτές σε κατοίκους με χαμηλά εισοδήματα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το στεγαστικό θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ολλανδία λόγω ραγδαίας αύξησης των τιμών των κατοικιών, υψηλής ζήτησης και μικρού αριθμού νέων κατασκευών.

Η νέα ολλανδική Κυβέρνηση, μέσω του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Εθνικής Στέγασης, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, έχει θέσει ως στόχο κατά την διάρκεια της θητείας της να προστίθενται 100.000 νέες κατοικίες καθ’ έτος, η πλειονότητα των οποίων θα είναι προσιτές σε όσους δεν διαθέτουν υψηλό εισόδημα. Για να καταστεί τούτο εφικτό, θα καταργηθεί η εισφορά των ιδιοκτητών (εταιρειών) κοινωνικών κατοικιών, προκειμένου οι ανωτέρω να είναι σε θέση να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για την κατασκευή/αγορά επιπλέον τέτοιων κατοικιών. Η Κυβέρνηση επίσης επιθυμεί να συνάψει συμφωνίες με τον κατασκευαστικό τομέα για την κατασκευή νέων κατοικιών.

Επιπλέον, τα σχέδια για την αγορά κατοικίας περιλαμβάνουν:

-κονδύλι 7,5 δισ. ευρώ για κατασκευή υποδομών (δρόμοι, ηλεκτροδότηση, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) των νέων κατοικιών.

-μείωση ενοικίου για νοικοκυριά με κοινωνική στέγαση και χαμηλό εισόδημα.

-επιβολή φόρου σε τέκνα για χρήματα που λαμβάνουν από τους γονείς τους για αγορά κατοικίας. (επί του παρόντος μια τέτοια δωρεά είναι αφορολόγητη έως το ποσό 106.671 ευρώ).

Μεταξύ των σχεδίων της Κυβέρνησης συγκαταλέγεται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και μέσω αύξησης του κατώτατου μισθού κλιμακωτά κατά 7,5% και μείωσης φόρου, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, για τα εν λόγω νοικοκυριά.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα