Τσεχία: H απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ στη θέρμανση συγκράτησε τον πληθωρισμό

17 Jan 2022, 08:30 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Τσεχία: H απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ στη θέρμανση συγκράτησε τον πληθωρισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τσεχία: H απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ στη θέρμανση συγκράτησε τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός για το μήνα Δεκέμβριο στην Τσεχία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, αυξανόμενος κατά 6,6% έναντι αντίστοιχου μηνός 2020. Σε ετήσια βάση ο μέσος όρος συνολικά για το 2021 υπολογίζεται  στο 3,8% (0,6% μεγαλύτερος σε σχέσει με μέσο όρο 2020) σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Τσεχίας,

Η σημειούμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά το μήνα Δεκέμβριο (+0,4% έναντι Νοεμβρίου 2021) οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά. Πάντως χάριν στην απόφαση της Κυβέρνησης για απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ στην θέρμανση συγκρατήθηκε η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, η οποία χωρίς αυτή τη ρύθμιση θα μπορούσε να έχει αγγίξει το 8%.

 Όσον αφορά στην σύγκριση του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου με τον αντίστοιχο τελευταίο μήνα 2020 διαπιστώνεται ότι, οι τιμές των μεταφορών είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ετήσια αύξηση του επιπέδου τιμών, καθώς οι τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% το Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον τελευταίο μήνα του 2020. Επίσης αύξηση παρουσίασαν η στέγαση και οι υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής κατοικιών.

Η ανησυχία των οικονομικών αναλυτών για την συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού είναι πρόδηλη, δεδομένου ότι αρκετοί θεωρούν ότι ο πληθωρισμός τον μήνα Ιανουάριο μπορεί να φθάσει έως και 10%, ενώ εικάζεται ότι η σταδιακή υποχώρηση προβλέπεται να αρχίσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα