Η Πολωνία μηδενίζει τον ΦΠΑ σε τρόφιμα και φυσικό αέριο

16 Jan 2022, 13:35 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Η Πολωνία μηδενίζει τον ΦΠΑ σε τρόφιμα και φυσικό αέριο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στη δεύτερη δέσμη των μέτρων που ανακοίνωσε η Πολωνία με στόχο τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, περιλαμβάνεται η μεταφορά του ΦΠΑ στο μηδέν από 5%, σε βασικές κατηγορίες τροφίμων, στο μηδέν από 8% στο φυσικό αέριο και στο 8% από 23% στα καύσιμα.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου, για περίοδο έξι μηνών, με σχετική παράταση εφαρμογής μέτρων της πρώτης δέσμης του περασμένου Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πρώτη δέσμη μέτρων εκτιμάται ότι συνετέλεσε στη μείωση του πληθωρισμού το 2021 – ο οποίος ανήλθε σε 8,6% το Δεκέμβριο -  κατά 1,2%, η δε δεύτερη προσδοκάται ότι θα έχει επίδραση της τάξης του 1,5%. Η Πολωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Πολωνό Υπουργό Οικονομικών Tadeusz Koscinski, η ΕΕ έχει δώσει σιωπηρή συναίνεση για την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα. Οι φορολογικές περικοπές υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 3,3-4,4 δισ. ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, ως συνέπεια των μέτρων, ο πληθωρισμός μπορεί βραχυπρόθεσμα να υποχωρήσει κάτω του 6%, προτού ανακάμψει ξανά, για παρατεταμένη περίοδο (έως το καλοκαίρι του 2023), σε υψηλότερα επίπεδα.

 Τέλος, στο σχετικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί πρόνοια για πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια φυσικού αερίου για νοικοκυριά και κρατικά ιδρύματα, όπως νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, νηπιαγωγεία και ορφανοτροφεία. Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τις εταιρείες ενέργειας για τις απώλειες εσόδων, δαπάνη η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,2 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

 

 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα