Ισπανικός τουρισμός: Περιμένουν φέτος ανάκαμψη στο 88% των επιδόσεων του 2019

14 Jan 2022, 14:55 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ισπανικός τουρισμός: Περιμένουν φέτος ανάκαμψη στο 88% των επιδόσεων του 2019

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

O τουριστικός κλάδος της Ισπανίας πρόκειται να προσεγγίσει τα μεγέθη προ πανδημίας το 2022, παρότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για την πλήρη τουριστική ανάκαμψη αυτη τη χρονιά.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της ισπανικής ένωσης τουρισμού Exceltur (Συμμαχία για την Αριστεία στον Τουρισμό), σύμφωνα με την οποία το τουριστικό ΑΕΠ της χώρας θα ανέλθει σε 135 δισ. ευρώ το 2022, φτάνοντας στο 88% των επιπέδων προ πανδημίας, έναντι 57% το 2021. Επιπλέον, η Exceltur προβλέπει ότι η τουριστική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας το 2023.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι η τουριστική ανάκαμψη δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν τον Απρίλιο, το νωρίτερο, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού με Όμικρον σπάνε καθημερινά ρεκόρ στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τοποθετούν σε πιο μεταγενέστερο χρόνο την πλήρη ανάκαμψη των εσόδων τους σε επίπεδα προ πανδημίας, μέσα στο 2013, ως αποτέλεσμα του τριπλού αντίκτυπου της Όμικρον, της κρίσης ενέργειας και της κρίσης προσφοράς στα τέλη του 2021, επισημαίνει η Συμμαχία.

Οι παραλίες και η ύπαιθρος αναμένεται να καταγράψουν ισχυρή ανάκαμψη, ενώ οι προορισμοί πόλης, οι οποίοι βασίζονται περισσότερο στη διεθνή ζήτηση και τα επαγγελματικά ταξίδια, αναμένεται να έχουν πιο αργή ανάκαμψη, τονίζει.

Εάν οι προβλέψεις αυτές πραγματοποιηθούν, η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέλθει στο 10,5%, έναντι 5,5% το 2020 και 7,4% το 2021.

Πριν την πανδημία, η Ισπανία ήταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τις περισσότερες τουριστικές αφίξεις.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα