Η Τουρκία αναμένει έκρηξη της κρουαζιέρας το 2022

07 Jan 2022, 11:52 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Η Τουρκία αναμένει έκρηξη της κρουαζιέρας το 2022

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας κρουαζιέρας της Τουρκίας αναμένουν έκρηξη της κρουαζιέρας το 2022 με περισσότερους από 1 εκατ. τουρίστες, καθώς μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας  πρόσθεσαν εκ νέου τα τουρκικά λιμάνια στα δρομολόγιά τους μετά το άνοιγμα του λιμανικού της Κωνσταντινούπολης Galataport.

Η έναρξη της λειτουργίας του λιμανιού Galataport αποτελεί μεγάλη εξέλιξη για τον τουρκικό τουρισμό. Ταυτόχρονα, τρία μεγάλα κρουαζιερόπλοια θα μπορούν να δένουν στο λιμάνι Karaköy, δήλωσε ο τοπικός διευθυντής της MSC Cruises, Burak Çalışkan στην daily Milliyet και πρόσθεσε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ο πιο σημαντικός προορισμός κρουαζιέρας στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Ένωση τουρκικών τουριστικών γραφείων, TÜRSAB, τα σχέδια για το 2022 έχουν ήδη διαμορφωθεί και πάνω από 500 κρουαζιερόπλοια αναμένεται την Τουρκία αυτή τη χρονιά. Ο πρόεδρος της TÜRSAB, κ. Ercan Abitağaoğlu, δήλωσε πως ο κλάδος δέχθηκε σκληρό πλήγμα το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, όμως αναμένει μια νέα εποχή το 2022.

Ο τουρισμός κρουαζιέρας ξεκίνησε το 1831 με την αναχώρηση κρουαζιερόπλοιου από την Ιταλία με προορισμό την Τουρκία και σήμερα η οικονομία του αποτιμάται σε περίπου 60 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία σημείωσε ρεκόρ 2,1 εκατ. τουριστών το 2011, με 1.615 προσεγγίσεις πλοίων.

Έπειτα από την απότομη πτώση το 2020, σημειώθηκε αύξηση το 2021 με τον αριθμό των τουριστών κρουαζιέρας στην Τουρκία να ανεβαίνει από 2.000 σε 25.000.

Ο κ. Abitağaoğlu προβλέπει ότι οι τουρίστες κρουαζιέρας στη χώρα το 2022 θα ανέλθουν σε 1,5 εκατ., με συμβολή στην οικονομία ύψους 1 δισ. δολαρίων. Όσο η Κωνσταντινούπολη γίνεται δημοφιλής προορισμός κρουαζιέρας και πάλι για διεθνείς τουρίστες, οι χωρητικότητες και άλλων λιμανιών του Αιγαίου θα αυξάνονται, επισήμανε ο κ. Çalışkan.

Ο τοπικός διευθυντής της Celestyal Cruises, Özgü Alnıtemiz, υπογραμμίζει από την πλευρά του τη σημασία της Κωνσταντινούπολης στη βιομηχανία, λέγοντας πως τα κρουαζιερόπλοιά της που φτάνουν στο Κουσάντασι από την Αθήνα στο εξής θα δέχνουν στο Galataport.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα