Νέα αύξηση του μέσου μισθού στην Ισπανία

05 Dec 2021, 09:42 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Νέα αύξηση του μέσου μισθού στην Ισπανία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ισπανία το 2020 συνέχισε την ανοδική του πορεία για τέταρτη συνεχόμενη φορά, ακολουθώντας την τάση των τελευταίων δεκαπέντε ετών, ενώ ο μέσος μισθός είχε μειωθεί ουσιαστικά μόνον το 2016. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των Ισπανών κέρδιζε 2.038 ευρώ, μηνιαίως, το προηγούμενο έτος (μικτές αποδοχές), 2,8% περισσότερο από το 2019 και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία της χώρας.

Σημειώνεται ότι στην Ισπανία οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 14 μισθούς σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας της Ισπανίας, καθώς ένας μεγάλος αριθμός μισθωτών χαμηλού εισοδήματος έμεινε άνεργος. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι που διατήρησαν τη θέση εργασίας τους ήταν εκείνοι που δεν ανήκουν στα χαμηλά εισοδήματα και, επομένως, ώθησαν το μέσο όρο των μισθών προς τα άνω.

Εντούτοις, όπως προαναφέρθηκε, τα τελευταία έτη ο μέσος μισθός βαίνει αυξανόμενος. Μία από τις προκλήσεις που η τωρινή Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προσπαθεί να μειώσει είναι η ανισότητα. Αξιοσημείωτη είναι η πορεία που ακολουθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, το οποίο συνεχίζει να μειώνεται και για πρώτη φορά είναι μικρότερο του 19%.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, η μισθολογική διαφορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το γυναικείο φύλο απασχολείται σε μεγαλύτερο ποσοστό, με μερική απασχόληση, οπότε, σε αυτή την κατηγορία, οι μισθοί είναι εμφανώς χαμηλότεροι.

Αναλυτικότερα, το εισόδημα των γυναικών αυξήθηκε κατά 4,4%, σε σύγκριση με το 2019 και έφθασε τα 1.852 ευρώ μηνιαίως. Ο μέσος μηνιαίος μισθός του αντρικού φύλου αυξήθηκε κατά 1,68% και έφθασε τα 2.210 ευρώ. Αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο φύλων, ο μέσος μισθός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στα 2.258 ευρώ και των εργαζομένων μερικής απασχόλησης έφθασε τα 800 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Για την πορεία της μισθολογικής ανισότητας, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό κατανομής του εισοδήματος. Οι μηνιαίες αποδοχές του 30% των απασχολούμενων στην Ισπανία δεν ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ ενώ μεγαλύτερες αποδοχές από 2.200 ευρώ λαμβάνει το 30% των εργαζομένων. Το υπόλοιπο 40% λαμβάνει αποδοχές μεταξύ των δύο αυτών ποσών. Τέλος, το 2020 στη χώρα της Ιβηρικής απασχολήθηκαν συνολικά 19,2 εκατ. εργαζόμενοι.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα