ΕΕ: Αναβάλλεται η έγκριση του ρωσικού εμβολίου για τις αρχές του 2022

22 Oct 2021, 12:25 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

ΕΕ: Αναβάλλεται η έγκριση του ρωσικού εμβολίου για τις αρχές του 2022

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ΕΕ αναβάλλει την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς το εμβόλιο χρειάζεται να περάσει από επιπλέον στάδια αξιολόγησης.

Όμως μεταδίδει το Reuters ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν θα αξιολογήσει ακόμα το εμβόλιο καθώς ο ρώσος κατασκευαστής δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη τα απαιτούμενα δεδομένα για την προγραμματισμένη αξιολόγηση στα τέλη Νοεμβρίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του Reuters, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει σε email ότι το Sputnik V χρειάζεται να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας κυλιόμενης επανεξέταση έως ότου ο οργανισμός λάβει επίσημη αίτηση άδειας κυκλοφορίας.

Η πηγή του Reuters αποκαλύπτει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ζητήσει από το ρώσο κατασκευαστή να συμπληρώσει πλήρως τα έγγραφα της αίτησης σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου, με πληροφορίες όπως τα ενεργά συστατικά του και τη συσκευασία του τελικού προϊόντος.

Η επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρει ότι η αξιολόγηση του Sputnik V ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου του 2021 παράλληλα με τα εμβόλια της Sinovac Life Sciences (4 Μαϊου), της Novavax (2 Φεβρουαρίου) και της Sanofi Pasteur (20 Ιουλίου).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του έχει επίσης θέσει το Sputnik V υπό ξεχωριστή αξιολόγηης. Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αναγνωρίσει το εμβόλιο καθώς το πρόβλημα που συναντά για την έγκρισή του εντοπίστηκε και αντιμετωπίστηκε.

Το Russian Direct Investment Fund (RDIF), που αποτελεί επίσης τον διανομέα του εμβολίου, ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία του ΠΟΥ επρόκειτο να επισκεφθεί τη Ρωσία στο πλαίσιο της τελικής διαδικασίας έγκρισης.

Σύμφωνα με το VisaGuide.World, 73 χώρες έχουν αναγνωρίσει επισήμως το Sputnik V, στις οποίες περιλαμβάνονται τα ΗΑΕ, το Σαν Μαρίνο, η Β. Μακεδονία, η Αλβανία, η Αργεντινή, η Αρμενία, το Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία, η Ουγγαρία και η Ινδία.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα