Ολλανδία: Η βιομηχανία της φιλοξενίας δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα

25 Feb 2021, 10:18 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ολλανδία: Η βιομηχανία της φιλοξενίας δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

To ΑΕΠ της Ολλανδίας κατά το 2020 μειώθηκε κατά 3,8% σύμφωνα με την ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία. 

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 προκλήθηκε κυρίως από την πτώση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών ενώ η κρατική κατανάλωση αυξήθηκε ελαφρώς. Ανάλογη μείωση (3,7%) καταγράφηκε το 2009 λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην βιομηχανία φιλοξενίας, 41% σε σχέση με το 2019. Η συρρίκνωση στους τομείς του πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού ήταν 24,5%. Η συρρίκνωση του τομέα των μεταφορών ήταν 16%. Εκτός από τις εμπορευματικές μεταφορές, οι δημόσιες μεταφορές και οι αερομεταφορές έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση της πανδημίας.

Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κυρίως λόγω αναστολής λειτουργίας της βιομηχανίας τροφοδοσίας. Οι καταναλωτικές δαπάνες το 2020 κατέγραψαν ιστορικά την μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 6,6%, σε σχέση με το 2019. Η εν λόγω μείωση αφορούσε κυρίως δαπάνες για αναψυχή και πολιτισμό, μεταφορές και ένδυση. Ωστόσο, οι δαπάνες για τρόφιμα, επίπλωση και ηλεκτρικές συσκευές σημείωσαν αύξηση.

Το 2020, οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν κατά 3,2%, κυρίως σε μέσα μεταφοράς, όπως επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και αεροσκάφη. Επιπλέον, μείωση παρουσίασαν οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Αντιθέτως, αύξηση σημειώθηκε στις επενδύσεις σε υποδομές.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,3%. Ειδικότερα οι εξαγωγές μεταφορικών μέσων, προϊόντων πετρελαίου και υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών ξένων επισκεπτών στην Ολλανδία) ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές χημικών προϊόντων κατέγραψαν αύξηση, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 3,7% και οι επανεξαγωγές, οι οποίες καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο των ολλανδικών εξαγωγών, κατά 0,3%.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα