Τι είναι το συνθετικό κρέας και ποιες χώρες ερίζουν για να μπει στη ζωή μας
24 Jan 2021, 09:19 | ΚΟΣΜΟΣ
Σοφία Κοντογιάννη
Tο συνθετικό κρέας αποτελεί μία πρωτοπόρο μέθοδο παραγωγής, η οποία, από τη στιγμή ανακάλυψής της, έχει προχωρήσει σημαντικά.
Το συνθετικό κρέας προέρχεται από την καλλιέργεια ζωικών κυττάρων χωρίς να μεσολαβεί σφαγή ζώων, τα οφέλη από την οποία μπορούν να αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό την κοινωνία και τις καταναλωτικές συνήθειες, καθώς η παραγωγή του μπορεί να μειώσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος, να αυξήσει την κατανάλωση κρέατος από φτωχότερες ομάδες ατόμων.
Η Σιγκαπούρη έγινε το πρώτο κράτος που επέτρεψε την εμπορία του συγκεκριμένου τύπου κρέατος, τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ αναμένεται και η Ευρώπη να θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο προϊόν στο μέλλον. Η Ισπανία θεωρεί ότι η συγκεκριμένη παραγωγή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο μελλοντικά, επομένως ισπανικές εταιρίες έχουν ήδη ξεκινήσει αντίστοιχες έρευνες για την παραγωγή συνθετικού κρέατος. Η ισπανική Κυβέρνηση στηρίζει την εν λόγω προσπάθεια, χρηματοδοτώντας την έρευνα και ανάπτυξη του εν λόγω τύπου προϊόντων.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Επιστημών και Καινοτομίας, μέσω του Κέντρου Ανάπτυξης Βιομηχανικής Τεχνολογίας (CDTI), έχει χορηγήσει σε οκτώ ισπανικές εταιρίες του αγροδιατροφικού και τεχνολογικού τομέα, 3,7 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη συνθετικού κρέατος, το οποίο μαζί με υγιή λιπαρά και άλλα συστατικά, θα επιτρέψει την παραγωγή και κατανάλωση πιο υγιεινού κρέατος από αυτό που καταναλώνεται σήμερα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης, συμμετέχει η Biotech Foods, με έδρα το San Sebastián, η οποία απασχολείται στην καλλιέργεια συνθετικού κρέατος, ενώ οι Argal και Martínez Somalo θα αναλάβουν την προώθηση του τελικού προϊόντος στην αγορά, υπό την ονομασία Ethica Meat. Επιπλέον, απασχολούνται οι Neoalgae, BTSA και BDI Biotech, οι οποίες τροφοδοτούν την Biotech Foods με τα απαραίτητα στοιχεία, όπως βιταμίνες, για την παραγωγή συνθετικού κρέατος.
Τέλος, οι DMC Research και Agrowingdata παρέχουν τις δικές τους υπηρεσίες, η πρώτη στον αγροδιατροφικό τομέα και η δεύτερη στην ανάλυση δεδομένων του τομέα. Στη συγκεκριμένη έρευνα, το κρέας που αναπτύσσεται είναι χοιρινό, αλλά παρόμοια μπορεί να αναπτυχθούν και
άλλα είδη κρέατος, όπως το μοσχαρίσιο ή το κοτόπουλο. Πέραν της κρατικής χρηματοδότησης, η Biotech Foods έχει λάβει περί τα 2,7 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος Horizonte 2020 για το ερευνητικό σχέδιο Meat4All και αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Είναι φανερό ότι η Ισπανία, ως χώρα στην οποία ο κτηνοτροφικός τομέας είναι ιδιαίτερης σημασίας, επιλέγει να μη μείνει πίσω στις τελευταίες τάσεις στον κλάδο των τροφίμων και να πρωτοστατήσει στην ήπειρο. Μέσω της έρευνας και ανάπτυξης, οι ισπανικές επιχειρήσεις θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την παραγωγή και να είναι ανταγωνιστικές πριν από την πιθανή έγκριση της Ε.Ε. για την κυκλοφορία των εν λόγω προϊόντων.
διαβάστε ακόμα
- Τουρισμός | 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου 25/04 | 09:17
- Υπερ-τουρισμός | Πλαφόν στον ετήσιο αριθμό διανυκτερεύσεων στο Άμστερνταμ - stop στην αύξηση των κλινών 22/04 | 11:11
- Κανάρια: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού 22/04 | 11:45
- Η Βαρκελώνη «κατέβασε» από τη Google διαδρομή λεωφορείου για να μην τη χρησιμοποιούν οι τουρίστες 22/04 | 11:17
- Επέκταση αεροδρομίου Τιράνων λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης 22/04 | 07:19
- Ισπανία: Έξυπνο νέο επενδυτικό ταμείο για την απορρόφηση κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης 19/04 | 07:07
- Οι Βρετανοί τουρίστες μένουν περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα στην Ισπανία 16/04 | 11:22
- Ισπανία: Οι πολίτες αντιστέκονται στον μαζικό τουρισμό 12/04 | 10:16
- Φόρουμ Δελφών | To Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά στο Ισραήλ αλλά δεν θα ρισκάρει ανοιχτή σύγκρουση 13/04 | 12:53
- Αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αργεντινή 12/04 | 10:51
δημοφιλέστερα
- 1 ΕΞΑΑΑ | Oι επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας το α' τρίμηνο - 2,5 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα στην Αττική 24.04.2024 | ΦΟΡΕΙΣ
- 2 EasyJet: 22 νέες αεροπορικές συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024 24.04.2024 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 3 Τουρισμός ευεξίας | Οι 5 νέες τάσεις, που καθορίζουν τον σύγχρονο ταξιδιώτη ευεξίας 24.04.2024 | ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
- 4 Project VORIA | Πώς θα είναι το συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων με το καζίνο στο Μαρούσι 24.04.2024 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 5 Κατεδάφιση ετοιμόρροπου ξενοδοχείου στη Νάξο και μπαρ σε ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι - Απόφαση για το Ξενία Κοζάνης 25.04.2024 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 6 Έρευνα Marriott Bonvoy: Πώς ταξιδεύουν οι σύγχρονοι Ασιάτες – Κυνηγοί του value και της μέγιστης εμπειρίας 24.04.2024 | ΤΑΣΕΙΣ
- 7 Ο FTI υπόσχεται στους ξενοδόχους έγκαιρες πληρωμές 24.04.2024 | TOUR OPERATORS
- 8 The Athenaeum | Ανοίγει στις αρχές Μαΐου νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο τη Αθήνας 24.04.2024 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 9 Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στα Νότια Προάστια 25.04.2024 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 10 Ο ΕΟΤ ενισχύει οικονομικά την κινηματογραφική ταινία "Υπάρχω" για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη 25.04.2024 | ΕΟΤ