Η Σερβία με παροχή κινήτρων μπαίνει δυναμικά στον χώρο προσέλκυσης κινηματογραφικών ταινιών

22 Jan 2021, 09:56 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Η Σερβία με παροχή κινήτρων μπαίνει δυναμικά στον χώρο προσέλκυσης κινηματογραφικών ταινιών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Κυβέρνηση της Σερβίας ενέκρινε διάταγμα σχετικά με τα κίνητρα για τους επενδυτές σε οπτικοακουστικά έργα στη Σερβία, το οποίο θα εκτελεστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών.

 Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, το διάταγμα στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των κινηματογραφικών έργων στη Σερβία, στην τόνωση της δημιουργίας κινηματογραφικών έργων και στην προώθηση των δυνατοτήτων της Σερβίας σε αυτόν τον τομέα.

Το διάταγμα προβλέπει την παροχή κινήτρων έως και 25% των εξειδικευμένων δαπανών για την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, ταινιών κινουμένων σχεδίων, ταινιών ειδικού σκοπού και τηλεοπτικών ταινιών ή σειρών. Για ένα οπτικοακουστικό έργο του οποίου ο προϋπολογισμός παραγωγής υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ, τα κίνητρα θα παρέχονται στο ποσό του 30% των δαπανών.

Προκειμένου να μετριαστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στην οπτικοακουστική παραγωγή στη Σερβία, το νέο χαρακτηριστικό είναι η τροποποίηση των διατάξεων που ρυθμίζουν τον ελάχιστο προϋπολογισμό για μια ταινία ειδικού σκοπού και ένα μεμονωμένο επεισόδιο μιας τηλεοπτικής σειράς, που είναι τώρα 150.000 ευρώ, αντί για 300.000 ευρώ, και η διάρκεια μιας σειράς κινουμένων σχεδίων δέκα επεισοδίων είναι τώρα 40 αντί για 50 λεπτά.

Τα κίνητρα πρέπει να κατανέμονται βάσει ανοιχτής δημόσιας πρόσκλησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Πληροφοριών και τα αιτήματα υποβάλλονται σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η αποστολή της οποίας θα είναι να αξιολογεί τις αιτήσεις που υποβάλλονται και να καθορίζει εάν το έργο πληρεί τις απαιτήσεις. Η επιτροπή συγκροτείται από την κυβέρνηση και έχει εντολή ενός έτους. Τα κεφάλαια που θα διατεθούν στον επενδυτή είναι μη επιστρεπτέα και πραγματοποιείται επιστροφή μέρους των εξειδικευμένων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν στη Σερβία.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα