Αλβανία: Επένδυση 2 δισ. ευρώ από Εμιρατινό όμιλο στο Λιμένα Δυρραχίου

18 Jan 2021, 09:57 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Αλβανία: Επένδυση 2 δισ. ευρώ από Εμιρατινό όμιλο στο Λιμένα Δυρραχίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Συμφωνία επετεύχθη κατά πληροφορίες μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και εμιρατινού πολυεθνικού ομίλου ακινήτων Emaar Group για τη μετατροπή του Λιμένα Δυρραχίου σε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά λιμάνια της Αδριατικής.

Ο εκπρόσωπος του Ομίλου Emaar κ. Mohamed Alabbar, γνωστός ως ο κατασκευαστής και ιδιοκτήτης του Ουρανοξύστη “Burj Khalifa” στο Ντουμπάι, σε δήλωσή του, σχολίασε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δυρραχίου, μετατρέποντας την παράκτια πόλη σε ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Αδριατικής. Επίσης δε, ότι θα αποτελέσει κίνητρο για εισροή περαιτέρω επενδύσεων και κατά συνέπεια τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Αλβανία. Σύμφωνα με δηλώσεις της Αλβανίδας Υπουργού Υποδομών κας Belinda Balluku, η συγκεκριμένη επένδυση θα αναδείξει η Αλβανία σε χώρα-προορισμό για ποιοτικό τουρισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έργο προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας για σκάφη αναψυχής, ενός συγχρόνου τερματικού επιβατικού σταθμού, καθώς και κτίρια προς εμπορική χρήση και δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων. Η επένδυση, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου από τον Όμιλο Emaar, ενώ οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το Μάρτιο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που έχει αποφασισθεί η μεταφορά του εμπορικού λιμένα του Δυρραχίου στην περιοχή Porto Romano, ωστόσο ο τερματικός επιβατικός σταθμός θα παραμείνει στη μαρίνα του Δυρραχίου, ενώ συγχρόνως έχει ήδη προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός  για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μεταφορά του τουριστικού λιμανιού Αυλώνα στο πλαίσιο συμφωνίας παραχώρησης.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα