Κορωνοϊός: Το Βέλγιο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «χώρα πτωχευμένων καταστημάτων»

26 Nov 2020, 08:30 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Κορωνοϊός: Το Βέλγιο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «χώρα πτωχευμένων καταστημάτων»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Καθώς οι γειτονικές χώρες του Βελγίου αρχίζουν να ανοίγουν τα καταστήματά τους, η βελγική ομοσπονδία εμπορίου και υπηρεσιών Comeos προειδοποίησε τη χώρα δεν θα γίνει η χώρα των κλειστών καταστημάτων αλλά μάλλον η χώρα των πτωχευμένων καταστημάτων, όσο τα βελγικά χρήματα ξοδεύονται στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στις 3 βελγικές οικογένειες περνούν τα σύνορα τουλάχιστον εννέα φορές το χρόνο έτσι ώστε να κάνουν αγορές. Αυτό στερεί από τη βελγική οικονομία ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, και αυτό, χωρίς τον κορωνοϊό, δήλωσε ο Dominique Michel, διευθύνων σύμβουλος της Comeos και συμπλήρωσε ότι, αν τα καταστήματα, και όχι μόνο, παραμείνουν κλειστά, όλοι θα διασχίσουν τα σύνορα και για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους.

Σύμφωνα με την Comeos, η οποία αντιπροσωπεύει 18 επιχειρηματικούς τομείς στο Βέλγιο και πάνω από 400.000 υπαλλήλους, το 50% των Βέλγων πολιτών  ζουν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα διεθνή σύνορα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της χώρας, προέτρεψε τους Βέλγους να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προειδοποιώντας ότι τα ταξίδια σε γειτονικές χώρες θα ακυρώσουν τις προσπάθειες περιορισμού του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι όλα τα καταστήματα που δεν υπάγονται στην κατηγορία των αναγκαίων», έχουν κλείσει από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και ανακοινώθηκε το lockdown με ισχύ σε όλη την επικράτεια το οποίο  και προγραμματίζεται να λήξει στις 13 Δεκεμβρίου. Τέλος, κατά την ανακοίνωση του lockdown,  ο πρωθυπουργός της χώρας είχε δηλώσει ότι η απόφαση για πιθανό άνοιγμα καταστημάτων και υπηρεσιών, θα ληφθεί έως την 1η Δεκεμβρίου.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα