Ισραήλ: Nέο πακέτο οικονομικής βοήθειας επιχειρήσεων και εργαζομένων έως τον Ιούνιο του 2021

28 Sep 2020, 10:16 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισραήλ: Nέο πακέτο οικονομικής βοήθειας επιχειρήσεων και εργαζομένων έως τον Ιούνιο του 2021

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Επεκτείνει το δίχτυ οικονομικής ασφάλειας το Ισραήλ με νέο πακέτο μέτρων, ώστε να επιτρέψει την άμεση χορήγηση βοήθειας σε επιχειρήσεις και υπαλλήλους που αναμένεται να επηρεασθούν κατά τη διάρκεια της νέας αναστολής λειτουργίας της οικονομίας.

Το κόστος του προγράμματος που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η έγκριση μείωσης 10% στους μισθούς των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Μελλοντικά θα παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο για περικοπές σε άλλους τομείς, που αφορούν άτομα των οποίων ο μισθός είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τον μισθό ενός μέλους του ισραηλινού κοινοβουλίου, καθώς και για δικαστικούς λειτουργούς.

Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για επιχειρήσεις στο Ισραήλ, μαζί με το δίχτυ οικονομικής ασφάλειας θα ισχύσει μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και περιλαμβάνει πρόσθετες επιχορηγήσεις για εξασφάλιση των εργαζομένων, επέκταση κρατικών εγγυημένων δανείων, προκαταβολές για επιχορηγήσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση κατά 25% ή περισσότερο - επεκτείνοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την επιλεξιμότητα περισσοτέρων επιχειρήσεων.

Ως μέρος της βοήθειας, η επιχορήγηση εξόδων παγίου κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων θα παραταθεί έως τον προσεχή Οκτώβριο. Θα δοθούν άμεσες προκαταβολές για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, που ανέρχονται στο 50% των επιχορηγήσεων πάγιου κόστους για επιχειρήσεις που αναμένεται να επηρεασθούν από το νέο κλείσιμο.

Επιπλέον, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες που αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό λόγω του κλειδώματος, έχει καθοριστεί ότι οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναγκαστική αργία δεν θα αφαιρεθούν από τον επίσημο αριθμό εργαζομένων που εργάζονται γι 'αυτούς, με σκοπό τον υπολογισμό της επιδότησης. Παράλληλα αποφασίσθηκε να καταβληθεί βοήθεια στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για φόρους ιδιοκτησίας.

Τέλος, προκειμένου να βοηθηθούν κοινωνικά τα άτομα που πλήττονται, εγκρίθηκε αναβολή ως προς το πότε θα εφαρμοσθεί ο μηχανισμός μείωσης των επιδομάτων ανεργίας.

Ειδικότερα υιοθετήθηκαν και τα κάτωθι επιμέρους μέτρα:

- Πληρωμές σε επιχειρήσεις που έχασαν τουλάχιστον το 25% του κύκλου εργασιών τους σε σύγκριση με εκείνων πριν την πανδημία. Θα καταβληθεί άμεσα το 50% της αναμενόμενης πληρωμής.

- Λιγότερα κριτήρια για επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις που δεν στέλνουν εργαζόμενους σε άδεια χωρίς αποδοχές.

- Απαλλαγή από το φόρο ιδιοκτησίας για επιχειρήσεις που έχασαν τουλάχιστον το 25% του κύκλου εργασιών τους σε σύγκριση με εκείνον που είχαν πριν από την πανδημία.

- Μείωση των μισθών των υπουργών και των βουλευτών κατά 10%.

- Επέκταση προϋπολογισμού 723 εκατ. δολ. για το 2020 και επέκταση 2,3 δισ. δολ.) του προϋπολογισμού για το 2021.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα