Αυξάνονται οι πτωχεύσεις και η ανεργία στη Γαλλία

27 Sep 2020, 13:00 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις και η ανεργία στη Γαλλία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ανεργία στην Γαλλία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 9,5% του ενεργού πληθυσμού έως το τέλος 2020 και ενδεχομένως ξεπεράσει το όριο του 10%, λόγω των πτωχεύσεων που σταδιακά σημειώνονται στην αγορά σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (INSEE),

Ακόμη, παρά την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του θέρους, οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία (όπως, τουρισμός, εστίαση, ξενοδοχειακός τομέας, εκδηλώσεις κ.α.), δεν έχουν ανακάμψει πλήρως και πιθανόν θα εξακολουθήσουν να χάνουν θέσεις εργασίας έως το τέλος του έτους. Συνολικά, σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση, το 2020 θα απωλεσθούν 800.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, εκ των οποίων οι 715.000 έχουν ήδη χαθεί.

Το γαλλικό σχέδιο ανάκαμψης 'France Relance' που ανακοινώθηκε πρόσφατα φιλοδοξεί να δημιουργήσει 160.000 νέες θέσεις εργασίας το 2021. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, των μέτρων στήριξης της εργασίας και κατάρτισης των νέων, καθώς και της διατήρησης του μέτρου 'Μερικής ανεργίας' (ή 'μερικής δραστηριότητας' όπως επισήμως ονομάζεται) σε τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης δέσμευσε ποσά συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ για το μέτρο της 'μερικής ανεργίας'. Το εν λόγω μέτρο κάλυψε την καταβολή, από τους εργοδότες, μισθών ύψους έως και 4,5 φορές τον ελάχιστο μισθό. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των μισθωτών που υπήχθησαν σε καθεστώς 'Μερικής ανεργίας' ανήλθε σε 7,2 εκατ. εργαζομένους τον Μάρτιο για να αυξηθεί σε 8,8 εκατ. τον Ιούνιο και να περιοριστεί τελικώς, σε 2,4 εκατ. εργαζόμενους τον Ιούλιο.

Από τα 100 δισ. ευρώ του σχεδίου 'France Relance', περίπου 15 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την απασχόληση, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων (άξονας Ανταγωνιστικότητας). Εκτός του σχεδίου για την εργασία των νέων', ύψους 6,7 δισ. ευρώ, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή (αφορά επιδότηση συμβολαίων μαθητείας/κατάρτισης και προσλήψεων νέων έως 25 ετών), έμφαση δίδεται στην ένταξη των εργαζομένων σε επαγγέλματα του μέλλοντος. Ακόμη, το γαλλικό υπουργείο Εργασίας εντάσσει στην εργαλειοθήκη του τη 'νέα Μερική ανεργία' μακροπρόθεσμης διάρκειας, που στηρίζεται σε μια συλλογική σύμβαση και μέγιστη μείωση κατά 40% του χρόνου εργασίας, που μπορεί να διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια. Το κόστος του 'προγράμματος μακροπρόθεσμης μερικής δραστηριότητας' ανέρχεται σε 6,6 δισ. ευρώ. Σε αυτό θα προστεθεί η αύξηση προϋπολογισμού του Εθνικού Ταμείου Απασχόλησης (FNE) για την κατάρτιση εργαζομένων σε τομείς και κλάδους που υποστηρίζονται από το γαλλικό σχέδιο ανάκαμψης, κατά 1 δισ. ευρώ.

Στο παρόν πλαίσιο, η τηλεργασία είναι ένα από τα μέτρα που θα συνεχιστούν. Εν δυνάμει αφορά το 1/3 των Γάλλων μισθωτών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Γαλλίας, θα πρέπει να επιβλέπεται με μεγάλη προσοχή. Σε περιπτώσεις εξ' ολοκλήρου λειτουργίας ορισμένων εταιριών μέσω της εξ αποστάσεως εργασίας πλήρους απασχόλησης, τα κόστη των εταιριών αυτών περιορίζονται μεσοπρόθεσμα (μείωση δαπάνης ενοικίων, εταιρικών αυτοκινήτων ή κουπονιών σίτισης) και ενδεχομένως κάποια από τα οφέλη που προκύπτουν θα πρέπει να μετακυλυθούν στους εργαζόμενους. Άλλες επιπτώσεις που ενδεχομένως προκύψουν και αφορούν θέματα όπως η δυνατότητα δανεισμού, η παραγωγικότητα, η διακίνηση ιδεών κ.α. δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν προς το παρόν.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα