Κορωνοϊός: Ομαδική αγωγή κατά της Αυστρίας από τουρίστες χιονοδρομικών κέντρων

24 Sep 2020, 10:26 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Κορωνοϊός: Ομαδική αγωγή κατά της Αυστρίας από τουρίστες χιονοδρομικών κέντρων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ομαδική αγωγή υπέβαλαν περισσότερα από 1.000 άτομα κατά της Αυστρίας και του Τιρόλο, σχετικά με τα μαζικά κρούσματα του κορωνοϊού στο χιονοδρομικό κέντρο του Ischgl τον Μάρτιο, καθώς και την επακόλουθη εξάπλωσή του σε ευρωπαϊκές χώρες και πέραν αυτών.

Ήδη, στο πλαίσιο της έρευνας, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας των Καταναλωτών (VSV) υπέβαλε μια πρώτη περιγραφή των γεγονότων στην Εισαγγελία της Βιέννης, ώστε να αποδειχθεί εάν οι αρμόδιες αρχές της Αυστρίας και του Τιρόλο δεν έλαβαν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να προστατεύσουν τους επισκέπτες από τον κορωνοϊό προ της 13ης Μαρτίου, είτε  κλείνοντας το θέρετρο, είτε προειδοποιώντας τους επισκέπτες ότι υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή. Παράλληλα, η Ένωση καλεί τους επισκέπτες που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό και βρίσκονταν στα χιονοδρομικά κέντρα Ischgl, Paznauntal, St. Anton am Arlberg, Sölden ή Zillertal στις 5 Μαρτίου 2020 ή αργότερα, να αξιώσουν αποζημιώσεις από τις αρχές του Τιρόλο και της Αυστρίας, υπό την προϋπόθεση ότι κατέχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.  

Σε δήλωση τους προς διεθνή μέσα, οι αρχές του Τιρόλο δήλωσαν ότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να ασκήσουν αγωγή ενώπιον δικαστηρίου σε συνταγματικό κράτος και πως το ίδιο το Τιρόλο έχει το μεγαλύτερο δυνατό συμφέρον να επανεξετάσει όλες τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες. Επιπροσθέτως, οι αρχές του Τιρόλο επεσήμαναν ότι η πανδημία έθεσε πολλές χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο σε μια εξαιρετική κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγους μήνες, ενώ συνεργάζονται στενά με το δικαστικό σώμα και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είναι επιφορτισμένη με την εξέταση της διαχείρισης του κορωνοϊού στο Ischgl.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω αγωγή αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η ξαφνική επιβολή καραντίνας που εκδόθηκε για το Ischgl και τις γύρω περιοχές στις 13 Μαρτίου, επέτρεψε στον ιό να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη αλλά και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα