Βόρεια Μακεδονία: Οι κανόνες ασφαλείας για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων την 1η Ιουλίου

28 Jun 2020, 08:57 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Βόρεια Μακεδονία: Οι κανόνες ασφαλείας για την επαναλειτουργία  των αεροδρομίων την 1η Ιουλίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Tην 1η Ιουλίου, επαναλειτουργούν τα 2 αεροδρόμια της Βόρειας Μακεδονίας (Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων και αεροδρόμιο «Αποστόλου Παύλου» Αχρίδας), μετά από κλείσιμο τους τον Μάρτιο, στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Η τουρκικών συμφερόντων TAV στη Βόρεια Μακεδονία, διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, ενημέρωσε το κοινό ότι προετοιμάζεται  εντατικά, ώστε τα δύο αεροδρόμια της χώρας να είναι έτοιμα για το εκ νέου άνοιγμά τους και την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των επιβατηγών πτήσεων.

Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε η TAV, οι επιβάτες θα πρέπει να φτάνουν στο αεροδρόμιο τουλάχιστον 3 ώρες πριν από την πτήση τους, καθώς θα πρέπει τουλάχιστον 1 ώρα πριν από την ώρα αναχώρησης να βρίσκονται ήδη στη ζώνη επιβίβασης, δηλ. στις πύλες. Επίσης, θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα συνεχώς, να διατηρούν φυσική απόσταση και να φροντίζουν συνεχώς για την προσωπική υγιεινή τους στο χώρο των αεροδρομίων. Πέραν της απολύμανση παπουτσιών και χεριών, θα γίνεται θερμομέτρηση των επιβατών, η οποία θα πραγματοποιείται με θερμικές κάμερες που θα ελέγχουν τη θερμοκρασία πριν από την είσοδό τους στα τερματικά κτίρια και των δύο αεροδρομίων. Διευκρινίστηκε δε ότι μόνο εκείνοι που ταξιδεύουν (δηλαδή έχουν εισιτήρια πτήσεων) μπορούν να εισέλθουν στα κτίρια των αεροδρομίων και όχι συγγενείς και φίλοι που θέλουν επί παραδείγματι να τους αποχαιρετίσουν.

Και στα δύο αεροδρόμια της χώρας θα υπάρχουν αναρτημένες πληροφορίες με τη μορφή πανό, αυτοκόλλητων και πινακίδων, προκειμένου να υπενθυμίζουν στους επιβάτες να διατηρούν φυσική απόσταση και υψηλό βαθμό προσωπικής υγιεινής, καθώς και να αποφεύγουν να αγγίζουν τις επιφάνειες.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής της TAV κ. Ersoy, πριν από την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, έχουν ήδη ενσωματωθεί νέες οδηγίες στον εσωτερικό κανονισμό, οι οποίες καθορίζουν με ακρίβεια τη μέθοδο απολύμανσης και τα κατάλληλα μέσα για τον σκοπό αυτό. Εξάλλου ανέφερε ότι, η TAV από την αρχή της πανδημίας έχει εντείνει τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των περιοχών των αεροδρομίων, ενώ ο εξαερισμός στο κτήριο τερματικών έχει επίσης ενισχυθεί, με το σύστημα κλιματισμού να χρησιμοποιεί φίλτρα επικαλυμμένα με μεμβράνη F9 νανοχημικών. Επιπλέον, σε διάφορα σημεία στο κτίριο του τερματικού σταθμού, έχουν τοποθετηθεί απολυμαντικά χεριών. Οι επιβάτες δεν επιτρέπεται να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο στις θέσεις αναμονής του αεροδρομίου, δηλαδή στις αναχωρήσεις, στις αφίξεις και στις πύλες, και θα πρέπει να τηρούν την κατάλληλη φυσική απόσταση και για τον σκοπό αυτό τα καθίσματα θα φέρουν ειδική σήμανση.

Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής της TAV ανέφερε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τους νέους ταξιδιωτικούς κανόνες που επιβάλλονται λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, ενδέχεται να υπάρχουν καθυστερήσεις σε ορισμένες διαδικασίες του αεροδρομίου. Προκειμένου να αποφευχθεί ο περιττός συνωστισμός στα γκισέ εγγραφής, η TAV ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν την επιλογή on-line check-in για το Αεροδρόμιο των Σκοπίων, τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την ώρα αναχώρησης.  Η TAV υπογραμμίζει ότι όσον αφορά στον έλεγχο ασφαλείας, οι επιβάτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υπαλλήλων ασφαλείας με πειθαρχημένο τρόπο και εκεί, όπως σε όλες τις διαδικασίες όπου αναμένονται ουρές, θα είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η καθορισμένη φυσική απόσταση για κλειστές περιοχές. Όλες οι επιφάνειες σε αυτό το σημείο, με τις οποίες οι επιβάτες έρχονται σε επαφή, θα απολυμαίνονται επίσης συχνά, ενώ τα πλαστικά καλάθια στα οποία οι επιβάτες τοποθετούν τις αποσκευές τους θα απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση.

Κατά την έξοδο από το κτίριο του αεροδρομίου, πριν εισέλθουν στο διάδρομο, στη γέφυρα επιβατών και στη συνέχεια στο αεροπλάνο, οι επιβάτες θα πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Γι' αυτό θα υπάρχουν διαθέσιμα στο χώρο απολυμαντικά χεριών.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα πτήσεων, δεν εξαρτάται μόνο από την απόφαση της Κυβέρνησης για επανέναρξη των αεροδρομίων, αλλά και από τις αποφάσεις των αεροπορικών εταιρειών, καθώς και των χωρών προς τις οποίες πραγματοποιόύσαν πτήσεις οι αεροπορικές εταιρείες από το Αεροδρόμιο των Σκοπίων και την Αχρίδα, πριν από την κρίση του κορωνοϊού.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων έκλεισε για πτήσεις επιβατών από τις 19 Μαρτίου, ενώ το αεροδρόμιο Αποστόλου Παύλου της Αχρίδας από τις 15 Μαρτίου, με κυβερνητικές αποφάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα. Τους τελευταίους 3,5 μήνες, πραγματοποιήθηκαν μόνο κυβερνητικές, υγειονομικές, ιατρικές και στρατιωτικές πτήσεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Ως αποτέλεσμα των διακοπών της λειτουργίας, η εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμια των Σκοπίων και της Αχρίδας, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια εξελισσόταν σταθερά, καταγράφοντας ρεκόρ στον αριθμό των επιβατών, τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 υπέστη σοβαρό πλήγμα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της TAV, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, σημειώθηκε μείωση 53% στον αριθμό των επιβατών και μείωση 47% στον αριθμό των πτήσεων, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα