Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: 3 σενάρια για τα διεθνή ταξίδια το 2020, με απώλειες από 60% έως 80%

08 May 2020, 10:19 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: 3 σενάρια για τα διεθνή ταξίδια το 2020, με απώλειες από 60% έως 80%

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στον παγκόσμιο τουρισμό μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των διεθνών τουριστικών ταξιδιών κατά 60% έως 80% το 2020, έναντι του 2019, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμός, περιγράφοντας και τρία πιθανά σενάρια, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τους τρόπους διαχείρισης.

Ήδη η πανδημία COVID-19 προκάλεσε πτώση κατά 22% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Οι αφίξεις τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 57% μετά τους περιορισμούς που επέβαλαν πολλές χώρες και το κλείσιμο αεροδρομίων και εθνικών συνόρων. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 67 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και σε περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. 

Τα τρία σενάρια για τον παγκόσμιο τουρισμό το 2020

Τα τρία σενάρια, που επεξεργάζεται ο ΠΟΤ για την εξέλιξη της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης το 2020, εξαρτώνται από την ταχύτητα της άρσης των περιορισμών στα ταξίδια και ανάλογα με τις ημερομηνίες που αυτό θα συμβεί. Έτσι:

  • Το πρώτο σενάριο: Εάν το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων γίνει στις αρχές Ιουλίου η πτώση των διεθνών ταξιδιών θα είναι 58%.
  • Το δεύτερο σενάριο: Εάν το άνοιγμα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου οι απώλειες στα ταξίδια θα φτάσουν στο 70%.
  • Το τρίτο σενάριο: Η άρση των περιορισμών και το άνοιγμα των συνόρων γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου τότε οι απώλειες θα ανέλθουν στο 78%.

Οι συνέπειες

Με την οπτική αυτών των σεναρίων, ο παγκόσμιος τουρισμός το 2020:

  • Θα έχει απώλειες από 850 εκατομμύρια έως 1,1 δισεκατομμύριο διεθνείς τουρίστες
  • Απώλεια από 910 δισ. δολάρια  έως 1,2 τρισ. δολάρια σε έσοδα 
  • 100 έως 120 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας στον τουρισμό θα χαθούν 

Οι ειδικοί βλέπουν την ανάκαμψη το 2021

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων του UNWTO, ο εσωτερικός τουρισμός θα ανακάμψει γρηγορότερα από τα διεθνή ταξίδια. Η πλειονότητα των εμπειρογνωμόνων αναμένει να δει σημάδια ανάκαμψης έως το τελευταίο τρίμηνο του 2020 αλλά κυρίως το 2021. Με βάση τις προηγούμενες κρίσεις, τα ταξίδια αναψυχής αναμένεται να ανακάμψουν γρηγορότερα από τα επαγγελματικά ταξίδια.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών είναι πιο θετικές για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή με τους περισσότερους εμπειρογνώμονες να προβλέπουν την ανάκαμψη μέσα στο 2020. Για την Αμερική η ανάκαμψη μέσα στην εφετινή χρονιά θεωρείται λιγότερο πιθανή, ενώ για την Ευρώπη και την Ασία οι εκτιμήσεις διχάζονται: οι μισοί εμπειρογνώμονες αναμένουν ανάκαμψη εντός του τρέχοντος έτους και οι άλλοι μισοί βλέπουν την ανάκαμψη το 2021.

When do you expect tourism demand in your destination will start to recover?

 

 Δείτε αναλυτικά τα σενάρια και τις εκιτμήσεις του ΠΟΤ

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα