Ισπανία: Πώς θα γίνει η μετάβαση στη «νέα κανονικότητα» – Χρονοδιάγραμμα 5 φάσεων και ταξίδια

30 Apr 2020, 12:43 | ΚΟΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ισπανία: Πώς θα γίνει η μετάβαση στη «νέα κανονικότητα» – Χρονοδιάγραμμα 5 φάσεων και ταξίδια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Ισπανία θα ζήσει τη «νέα κανονικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Sánchez.

Η Ισπανία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο στη σταδιακή άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Μαδρίτη, η χώρα θα συνεχίσει βάσει συγκεκριμένων σταδίων και θα θέσει σημεία αναφοράς, με νέες εκτιμήσεις της κατάστασης κάθε 14 ημέρες προκειμένου να μπορέσει να καθορίζει την πορεία της.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «Σχέδιο ανάπτυξης προς τη νέα κανονικότητα» και κάθε φάση θα ορίζεται βάσει αριθμών (0,1,2,3). Σε κάθε μία από αυτές, θα μπορεί να γίνεται χαλάρωση αλλά και αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και ορισμένα σημεία αναφοράς θα κρίνουν για τη μετάβαση από τη μία φάση στην άλλη.

Κατά τη διάρκεια των φάσεων αυτών, τα ταξίδια μεταξύ νησιωτικών και μη προορισμών δεν θα είναι δυνατά με εξαίρεση αυτά για λόγους ανωτέρας βίας ή άμεσης ανάγκης. Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική, όμως συνιστάται σε όλες τις φάσεις. Οι μεμονωμένες περιφέρειες θα μπαίνουν σε νέες φάσεις νωρίτερα από άλλες. Αυτό εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως η κατάσταση διασποράς του ιού, η γενική κατάσταση του συστήματος υγείας και η πληρότητα των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ισπανίας, κάθε φάση ιδανικά θα διαρκεί 2 εβδομάδες.

Φάση 0 | Είναι η προπαρασκευαστική φάση η οποία ήδη εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μαγιόρκα. Υπήρχε ήδη χαλάρωση μέτρων σε αυτή τη φάση και από το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα παιδιά επιτρέπεται να βγουν έξω. Από το Σάββατο, 2 Μαϊου, οι περίπατοι από ενήλικες και τα εξωτερικά σπορ επιτρέπονται και πάλι. Ενδέχεται να ανακοινωθούν ρυθμίσεις για τη χαλάρωση αυτή, πιθανόν και σε τοπικό επίπεδο.

Η περίοδος αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως και τις 10 Μαϊου.

Φάση 1 | Η φάση αυτή θα ξεκινήσει στις 11 Μαϊου. Με εξαίρεση τη Φορμεντέρα και τα Κανάρια Νησιά La Gomera, El Hierro και La Graciosa. Λόγω του μικρούς τους μεγέθους και της καλής εκκίνησης, τα νησιά αυτά ήδη ξεκινούν τη φάση 1 στις 4 Μαϊου. 

Η φάση αυτή αποκαλείται ως «η αρχική φάση» και περιλαμβάνει το άνοιγμα των μικρότερων καταστημάτων και σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στο χώρο της γαστρονομίας. Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι. Επίσης θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για ανθρώπους άνω των 60 ετών προκειμένου να προστατευθούν, για παράδειγμα στα ψώνια.

Εκτιμώμενος χρόνος διάρκειας της φάσης αυτής είναι από τις 11 έως τις 14 Μαϊου.

Φάση 2 | Είναι η μεσαία φάση και αναμένεται να ξεκινήσει στις 25 Μαϊου. Η χαλάρωση εδώ θα αφορά το άνοιγμα των επιχειρήσεων εσωτερικών υπηρεσιών catering, με το 30% της πληρότητας. Η λειτουργία των σχολείων για τα παιδιά με γονείς που εργάζονται τοποθετούνται σε αυτή την περίοδο επίσης, παρότι τα σχολεία επρόκειτο να ξεκινήσουν με τη νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο. 

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες συνεχίζονται (θέατρα, σινεμά κτλ.), σε μειωμένο αριθμό περιοχών όμως. Μόνο το 30% της χωρητικότητάς τους θα πρέπει να καλύπτεται από θεατές και οι θέσεις θα πρέπει να είναι κατανεμημένες ανάλογα.

Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν και πάλι, ωστόσο, με αυστηρούς κανόνες μέτρων υγιεινής και χωρίς να γίνεται χρήση κοινόχρηστων χώρων.

Εκτιμώμενη περίοδος της φάσης είναι από 25 Μαϊου έως 7 Ιουνίου.

Φάση 3 | Είναι η αναβαθμισμένη φάση, και έπεται της επιτυχούς ολοκλήρωσης όλων των προηγούμενων, περιλαμβάνοντας περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, όπως στον τομέα της κινητικότητας και της γαστρονομίας. 

Τα καταστήματα θα επιτρέπεται να έχουν τουλάχιστον το 50% του συνολικού αριθμού πελατών τους με τον κανόνα απόστασης 2 μέτρων. Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα, η φάση αυτή ξεκινά στις 8 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα μπορούν όλοι να πηγαίνουν στις παραλίες, όχι απλώς αποκλειστικά για περπάτημα.

Εκτιμώμενη περίοδος για αυτή τη φάση είναι από 8 έως 22 Ιουνίου.

«Νέα κανονικότητα» | Η νέα κανονικότητα θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, εάν όλα πάνε καλά, και περί τις 22 Ιουνίου.

Μέχρι τότε δεν θα επιτρέπονται τα ταξίδια μεταξύ εσωτερικών προορισμών της Ισπανίας και των νησιών, και το άνοιγμα των αεροδρομίων σε διεθνείς ταξιδιώτες πιθανόν να μην συμβεί, παρότι μπορεί να δημιουργηθούν ειδικοί κανόνες για περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Ωστόσο αυτό εξαρτάται περισσότερο από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν σαφείς ανακοινώσεις ακόμα.

Η φάση αυτή θα διαρκέσει από τις 22 Ιουνίου μέχρι την ημέρα που θα είναι διαθέσιμο είτε αποτελεσματικό εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για τον κορωνοϊό. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα