Οι Βρυξέλλες επικρίνουν τις ΗΠΑ για τους δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές

29 Nov 2019, 11:22 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Οι Βρυξέλλες επικρίνουν τις ΗΠΑ για τους δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα για να βοηθήσει παραγωγούς που πλήττονται υπέρμετρα από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, ύψους 6,8 δισ., σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ την Πέμπτη.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τις «παράπλευρες απώλειες» που θα υποστούν οι τομείς της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και του επισιτισμού λόγω της διαμάχης σε τομέα άσχετο με τη δραστηριότητά τους. Καταδικάζουν επίσης την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν αυξημένους δασμούς σε τόσα αγροτικά προϊόντα, ενώ επικρίνουν την έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την ΕΕ για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης Airbus/Boeing.

Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις επιδοτήσεις της Airbus έδωσε στις ΗΠΑ το δικαίωμα να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά εξαγώγιμα προϊόντα σε αντιστάθμισμα πρότερων, καταχρηστικών ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που δόθηκαν στην κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Airbus. Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς ύψους μέχρι και 25% από τις 18 Οκτωβρίου 2019 σε σειρά γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων όπως τα γαλλικά κρασιά, τα ιταλικά τυριά, το ισπανικό ελαιόλαδο, αλλά και ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η ΕΕ έχει κερδίσει παράλληλη διαμάχη που αφορά την αμερικανική Boeing, ανταγωνίστρια της Airbus, με την απόφαση του ΠΟΕ για το ύψος των δασμών με τους οποίους θα μπορέσει να απαντήσει η ΕΕ να αναμένεται το 2020.

Το 95% των δασμών που επιβλήθηκαν αφορούν προϊόντα προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία. Οι δασμοί για τα αγροτικά προϊόντα από αυτές τις χώρες αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε η Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmström στους ευρωβουλευτές την Τρίτη. Τα προϊόντα που πλήττονται περισσότερο είναι αυτά που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία και συχνά προστατεύονται με ειδικούς ποιοτικούς κανόνες της ΕΕ, όπως τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη, το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μερικά άλλα προϊόντα που καλύπτει το νέο δασμολογικό καθεστώς είναι οι επιτραπέζιες ελιές, το χοιρινό κρέας, ο καφές, τα μπισκότα, τα φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία, τα εσπεριδοειδή, τα μύδια, τα αλκοολούχα και το κασμίρι, επισημαίνει το κείμενο που υιοθετήθηκε.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό για αγροτικά προϊόντα από την ΕΕ. Το 2018, οι εξαγωγές αυτές έφτασαν τα 22,3 δισ. ευρώ.

Βοήθεια για τους τομείς που πλήττονται πιο βαριά

Η ΕΕ πρέπει να δώσει συντονισμένη και ενιαία απάντηση στους νέους δασμούς των ΗΠΑ, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Ως πρώτο βήμα, η Επιτροπή θα πρέπει να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, όπως η διωτική αποθεματοποίηση και η απόσυρση από την αγορά, και μέσα για την αντιμετώπιση διαταραχών της αγοράς, καθώς και να κινητοποιήσει άμεσα βοήθεια για τους τομείς που θα δεχτούν το χειρότερο πλήγμα.

Η Επιτροπή θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση των προϊόντων από την ΕΕ σε τρίτες χώρες και να καταστήσει τους κανόνες για την παροχή σχετικής χρηματοδότησης πιο ελαστικούς, ώστε να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές διαφημιστικές εκστρατείες στις ΕΕ να ενισχυθούν, ή να κατευθυνθούν οι παραγωγοί σε εναλλακτικές αγορές, σύμφωνα με το ψήφισμα.

Για να βοηθήσει την διαφοροποίηση των εξαγωγικών αγορών της ΕΕ, θα πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια που αποτρέπουν την πλήρη εκμετάλλευση των ευκαιριών για εξαγωγές υπό το καθεστώς των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ, επιμένουν τα μέλη του ΕΚ. Απορρίπτουν ακόμη τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την αγροτική πολιτική της ΕΕ και ζητούν τη μεταρρύθμιση των αποθεματικών για τη διαχείριση κρίσεων.

Το Κοινοβούλιο προτρέπει την Επιτροπή να διαπραγματευθεί ώστε να βρεθεί λύση για τη βελτίωση των τεταμένων εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα