Μίνι Schengen μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας και Β. Μακεδονίας - Πώς επηρεάζονται τα ταξίδια

26 Nov 2019, 09:16 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Μίνι Schengen μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας και Β. Μακεδονίας - Πώς επηρεάζονται τα ταξίδια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πριν να εκπνεύσει το 2021 η Σερβία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ως στόχο να ενεργοποιήσουν τη συμφωνία-κοινή δήλωσή τους για την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στόχος των 3 χωρών είναι να εργαστούν για τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας, με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι ηγέτες των τριών χωρών κάλεσαν και τα υπόλοιπα μέλη των «Δυτικών Βαλκανικών» τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο να συμμετάσχουν και αυτά στη Συμφωνία, που αποκαλούν «Μικρή Σένγκεν». Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τις επιδιώξεις των 3 χωρών είναι να εξαλείψουν τους συνοριακούς ελέγχους και άλλα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την περιοχή απλώς με ένα έγκυρο εθνικό δελτίο ταυτότητας και θα μπορούν να εργαστούν οπουδήποτε στην περιοχή εφόσον διαθέτουν τα προσόντα τα οποία αναγνωρίζει έστω μια από τις εν λόγω χώρες. Υπό αυτή την έννοια, τα διπλώματα πρέπει να αναγνωρίζονται σε όλη την περιοχή. Επίσης, μεταξύ των στόχων είναι να ενταθεί η συνεργασία ενάντια στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα και δεσμεύτηκαν να συνδράμουν ο ένας τον άλλο στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων όπως οι φυσικές καταστροφές. 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα