Αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αλβανία χάρη και στους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα

25 Nov 2019, 10:11 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αλβανία χάρη και στους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η διεθνής τουριστική κίνηση στην Αλβανία κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 σημείωσε αύξηση κατά 10,2%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι φθάνοντας σε 6.325.880, έναντι 5.738.167.

Πρόκειται για κίνηση η οποία περιλαμβάνει και τους Αλβανούς που ζουν στο εξωτερικό και ταξίδεψαν στη χώρα τους. Ειδικότερα, περίπου το ήμισυ των διεθνών αφίξεων στην Αλβανία αφορά σε Αλβανούς πολίτες που έχουν μεταναστεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελλάδα και Ιταλία και έχουν αποκτήσει την υπηκοότητα των χωρών της διαμονής τους, καθώς και σε αλβανόφωνους κατοίκους του Κοσσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας. Όσον αφορά στους αμιγώς αλλοδαπούς επισκέπτες στη χώρα, καταγράφεται αύξηση των αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ μείωση στις αφίξεις από την Πολωνία.

Ο βασικός όγκος των επισκεπτών στην Αλβανία μετακινήθηκε οδικώς, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αφίξεις στους χερσαίους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας ανήλθαν σε 4.984.899, έναντι 4.522.960 το επτάμηνο του 2018. Επίσης, κατεγράφησαν 923.679 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, έναντι 834.790 κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας άνοδο κατά 10,6%, ενώ οι αφίξεις στους διεθνείς λιμένες της χώρας αυξήθηκαν κατά 9,7%, ανερχόμενες στις 417.302 (από 380.417).

Σημειώνεται ότι το ήμισυ περίπου των ανωτέρω διεθνών αφίξεων στην Αλβανία αφορά σε Αλβανούς πολίτες που έχουν μεταναστεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελλάδα και Ιταλία και έχουν αποκτήσει την υπηκοότητα των χωρών της διαμονής τους, καθώς και σε αλβανόφωνους κατοίκους του Κοσσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας. Όσον αφορά στους αμιγώς αλλοδαπούς επισκέπτες στη χώρα, καταγράφεται αύξηση των αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ μείωση στις αφίξεις από την Πολωνία.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα