H Αλβανία προχωρεί τις διαδικασίες για νέο αεροδρόμιο στον Αυλώνα

14 Nov 2019, 10:38 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

H Αλβανία προχωρεί τις διαδικασίες για νέο αεροδρόμιο στον Αυλώνα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας προχωρεί τις διαδικασίες για την κατασκευή του αεροδρομίου Αυλώνας.

Ως τελευταία εξέλιξη καταγράφεται η προώθηση των διαδικασιών για την εκπόνησης μελέτης βιωσιμότητας και master plan για την κατασκευή του αεροδρομίου.

Σημειώνεται, ότι η κατασκευή του αεροδρομίου Αυλώνας είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2018 από τον Πρωθυπουργό E. Rama μετά από «επίσημη πρόσκληση» που έλαβε από την κοινοπραξία εταιρειών τουρκικών συμφερόντων Cengiz Construction, Kalyon Construction και Kolin Construction, πριν ακόμη συνταχθεί η σχετική μελέτη βιωσιμότητας. Η αλβανική Κυβέρνηση προέβη εν συνεχεία στην ψήφιση ειδικού νόμου (Ειδική Διαπραγματευτική Διαδικασία), ο οποίος προέβλεπε τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με την εν λόγω Κοινοπραξία, παρακάμπτοντας τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού.

Η συγκεκριμένη πρακτική της αλβανικής κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προχώρησε στη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και άλλων παρόμοιων αναθέσεων δημοσίων έργων στη χώρα, για το εάν συντρέχει παράβαση των προβλέψεων της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και των Κανονισμών του ΠΟΕ, σύμφωνα με τους οποίους η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να διενεργεί δημόσιους ανοικτούς διαγωνισμούς για την πραγματοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για την κατασκευή του αεροδρομίου Αυλώνας είχε εκτιμηθεί στα 100 εκ. ευρώ, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης θα κυμαινόταν από 30 έως 35 έτη. Το περασμένο Απρίλιο η τουρκική Κοινοπραξία με την οποία η αλβανική κυβέρνηση διεξήγαγε σχετικές διαπραγματεύσεις απέσυρε το ενδιαφέρον της και ως εκ τούτου το αλβανικό Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας προέβη στην διενέργεια διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την ανάληψη εκπόνησης μελέτης βιωσιμότητας και master plan κατασκευής του αεροδρομίου Αυλώνας.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα