WTM | Τουρκικός τουρισμός: Οι ξενοδόχοι αντιδρούν στην επιβολή φόρου διανυκτέρευσης

07 Nov 2019, 12:50 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

WTM | Τουρκικός τουρισμός: Οι ξενοδόχοι αντιδρούν στην επιβολή φόρου διανυκτέρευσης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους ξενοδόχους της Τουρκίας η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο διαμονής στα καταλύματα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Αττάλειας, Erkan Yagci, επιδιώκει την παράταση επιβολής του φόρου για ένα ακόμη χρόνο, όπως δήλωσε σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης στην έκθεση WTM.

To τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την επιβολή του φόρου, με ποσό ανάλογο της κατηγορίας ξενοδοχείου. 

Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: Νέος φόρος διαμονής από το 2020 - Πόσο θα επιβαρύνει τους ταξιδιώτες ανά κατηγορία ξενοδοχείου

Τις αντιδάσεις της έχει εκφράσει και η Ένωση Ξενοδόχων Κωνσταντινούπολης.

Η Ένωση Ξενοδόχων Αττάλειας, με την Αττάλεια να είναι κορυφαίος προορισμός διεθνών τουριστών στη χώρα, επισημαίνει ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί καν πώς θα συλλέγεται ο φόρος.

Επομένως καλούμε την αναβολή επιβολής του τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, και, ακόμα καλύτερα, μέχρι το 2021, δήλωσε ο κ. Yagci ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του ξενοδοχειακού ομίλου Concorde.

Ο νέος φόρος διαμονής θα αποτελέσει άλλο ένα βαρίδιο για τους ξενοδόχους της Τουρκίας, οι οποίοι, μαζί με άλλες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, κατέβαλλαν το 0,75% των εσόδων τους για σκοπούς προβολής της χώρας έπειτα από απόφαση του υπουργού Τουρισμού, Mehmet Ersoy, από τον Οκτώβριο. Έτσι, θεωρούν ότι μειώνεται η ανταγωνιστικότητά τους.

Ο κ. Yagci προέβλεψε ότι η χρονιά θα κλείσει με 5 εκατ. επισκέπτες Γερμανούς επισκέπτες στην Τουρκία, λιγότερους κατά 600.000 από τους Γερμανούς τουρίστες του 2015, που αποτελούσε τον στόχο του υπουργείου Τουρισμού. Το 2018 η χώρα είχε 4,5 εκατ. Γερμανούς τουρίστες.

Στην περιοχή της Αττάλειας, οι Ρώσοι ξεπέρασαν τους Γερμανούς επισκέπτες. Ο κ. Yagci εκτιμά ότι η χρονιά θα κλείσει με 2,8 εκατ. Γερμανούς και 5,5 εκατ. Ρώσους επισκέπτες. Επιπλέον, παρά την κατάρρευση του Thomas Cook αναμένεται αύξηση των Βρετανών.

Για το 2020 η εκτίμησή του είναι ότι θα αυξηθούν περαιτέρω οι ροές από τη Γερμανία.

Οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν από 5% έως 10%, όμως υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις κόστους, τόνισε.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα