Ισπανικός τουρισμός: 700 εκατ. ευρώ το πακέτο στήριξης για την κατάρρευση του Thomas Cook

11 Oct 2019, 15:45 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Ισπανικός τουρισμός: 700 εκατ. ευρώ το πακέτο στήριξης για την κατάρρευση του Thomas Cook

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μέτρα ύψους 700 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατάρρευση του Thomas Cook στις ισπανικές τουριστικές επιχειρήσεις και στα ξενοδοχεία, καθώς και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ισπανικού τουρισμού ενέκρινε πριν από λίγο σήμερα 11 Οκτωβρίου το υπουργικό συμβούλιο. Το πακέτο μέτρων θα προωθηθεί για υλοποίηση μέσω Βασιλικού νομοθετικού διατάγματος.

Τα 200 εκατ. ευρώ θα αφορούν γραμμή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής υποδομής της χώρας. Τα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Χρηματοδοτικό Ταμείο για την Ανταγωνιστικότητα του Τουρισμού με στόχο τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους ειδικά με ψηφιακές δράσεις, καινοτομίες και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους. Ισπανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι το πακέτο στήριξης θα φτάσει τελικά στα 800 εκατ. ευρώ.

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Προεδρίας, Carmen Calvo, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο τόνισε ότι αυτό το πακέτο μέτρων αποτελεί μια λογική διαχείριση σε μια κρίση, που θα επιβραδύνει την απασχόληση και την ανάπτυξη ενός σημαντικού τομέα για την οικονομία της χώρας, όπως είναι ο τουρισμός

Η Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Reyes Maroto, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί με έντονους ρυθμούς για να συντονίσει το έργο των δημόσιων υπηρεσιών με τον ιδιωτικό τομέα.

Το μέτρα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νησιά που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από την πτώχευση του Thomas Cook. Στα Κανάρια Νησιά θα δοθούν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ και στις Βαλεαρίδες Νήσους επιπλέον 8 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση θα γίνεται με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης.

Μεταξύ των μέτρων, προβλέπεται η απαλλαγή των αεροπορικών τελών για τις διεθνείς πτήσεις κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς και εκπτώσεις από τον Ιανουάριο του 2020, έως και 12%.

Τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους, που πλήττονται, θα αυξηθούν έως και 50%, ενώ θα επεκταθούν και για τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο.

Θα δοθεί ακόμη η δυνατότητα για αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Επίσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα σχεδιάσει τη νομική στρατηγική για την διεκδίκηση των οφειλών από τον Thomas Cook.

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα