Οδηγός για επενδύσεις στη Βραζιλία

13 Jun 2019, 10:04 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Οδηγός για επενδύσεις στη Βραζιλία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Έναν επιχειρηματικό Οδηγό για τις προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίηση επενδύσεων στη Βραζιλία συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στον Άγιο Παύλο Βραζιλίας.

Στον 44σέλιδο οδηγό αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις, τους τύπους των επιχειρήσεων, τις εταιρικές μορφές και τους τρόπους συνεργασίας. Επίσης, περιλαμβάνονται τα επενδυτικά κίνητρα που συνδέονται με τον τόπο εγκατάστασης, οι δυνατότητες απασχόλησης αλλοδαπού προσωπικού, τα εμπορικά σήματα κ.α.

Ειδικό κεφάλαιο υπάρχει για τα προβλήματα που συναντούν οι ξένοι επενδυτές.

Όπως αναφέρεται, η Βραζιλία κατέλαβε την 80ή θέση μεταξύ 138 αξιολογούμενων χωρών στην κατάταξη Global Competitiveness Index 2017 – 2018 του World Economic Forum, από την 81η πέρσι.  Η καλύτερη θέση που είχε ποτέ καταλάβει ήταν η 48η το 2012.   Μετά το ξέσπασμα οικονομικών σκανδάλων καθώς και πολιτικής αστάθειας, διαφαίνεται μία βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών. Επίσης μετά από δύο χρόνια συνεχούς πτώσης του Α.Ε.Π. και επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών, η Βραζιλία το 2017-2018 βελτιώνει τα οικονομικά της, επαναφέροντας τον πληθωρισμό και τα κυβερνητικά ελλείμματα σε τροχιά ελέγχου.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόοδος της Βραζιλίας παρατηρείται στον τομέα της καινοτομίας, με μεγάλες βελτιώσεις στην ποιότητας της έρευνας, καθώς και στην καλύτερη εκπαίδευση των επιστημόνων και των μηχανικών.  Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Βραζιλίας είναι το μέγεθος της αγοράς της. Η απώλεια 18 θέσεων σε σχέση με πέρσι αποδίδεται κυρίως στην επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών και στα σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας εκπαίδευσης.

Επιπλέον, η παραγωγή στη Βραζιλία επιβαρύνεται με αυτό που η εγχώρια βιομηχανία ονομάζει «κόστος Βραζιλίας», το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό και για την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητάς της διεθνώς. Συγκρίνοντας το κόστος παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων στη Βραζιλία σε σχέση με το αντίστοιχο μέσο κόστος σε Αργεντινή, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΒ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Μεξικό, Ν. Κορέα και Χιλή, η Ομοσπονδία Βιομηχανιών Αγίου Παύλου (FIESP) εκτιμά ότι το «κόστος Βραζιλίας» επιβαρύνει την εγχώρια παραγωγή κατά 23,4% σε σχέση με τους βασικούς της εμπορικούς εταίρους. Το «κόστος Βραζιλίας» αναλύεται ως εξής:

-13,8% αποδίδεται στο υψηλό επίπεδο φόρων (άμεσων, έμμεσων και γραφειοκρατίας για τον υπολογισμό και την πληρωμή τους), 

-  4,1% αποδίδεται στο κόστος κεφαλαίου κίνησης, ·

-3% αφορά το κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών,

- 1,5% αποδίδεται στις ανεπαρκείς υποδομές μεταφορών και logistics,

-0,7% αφορά επιπλέον παροχές στους εργαζόμενους, λόγω ανεπαρκών δημόσιων παροχών (π.χ. επιπλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και

-0,3% αφορά επιπλέον επιβάρυνση λόγω του κόστους μη εμπορεύσιμων υπηρεσιών (ενοίκια, νομικές υπηρεσίες, κλπ). 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα