Αύξηση κατά 20% των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ισπανία

15 May 2019, 10:18 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Αύξηση κατά 20% των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ισπανία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αύξηση κατά 20% κατέγραψαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ισπανία πέρυσι σε σχέση με το 2017  

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 3.258 εταιρείες χαρακτηριζόμενες ως start up, η πλειοψηφία των οποίων εδραιώθηκε στην Βαρκελώνη (ποσοστό 34%) και στη Μαδρίτη (ποσοστό 31.5%). Το 2017 μάλιστα, το σύνολο των επενδύσεων ανήλθε στα 780 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 58% αφορά επενδύσεις στην περιοχή της Καταλονίας. Η τελευταία αποτελεί τον πέμπτο δημοφιλέστερο τόπο ιδρύσεως νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και τον πρώτο της Νότιας Ευρώπης, ακολουθούμενη από τη Μαδρίτη, κάτι που καθιστά την Ισπανία ως τη μόνη χώρα αντιπροσωπευόμενη από δύο πόλεις και σε τόσο υψηλή θέση. 

Μερικοί από τους λόγους που κάνουν την Ισπανία τόσο ελκυστική στον συγκεκριμένο τύπο επιχειρήσεων είναι: η ανταγωνιστικότητα των μισθών σε συνδυασμό με την καλή σχέση ποιότητας και τιμής στις υπηρεσίες της. Σημαντικοί παράγοντες είναι ακόμη η γεωγραφική τοποθεσία της Ισπανίας καθώς και η υψηλή ποιότητα ζωής.  Επίσης, η χώρα έρχεται τρίτη παγκοσμίως (μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία) στην απορρόφηση ταλέντων, κάτι που εξηγεί το γεγονός ότι στην περιοχή της Καταλονίας το 26% των εργαζομένων σε νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ξένοι ενώ το 15% των εταιρειών ιδρύθηκε από ξένους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών προέρχεται από τη Δυτική Ευρώπη (46%) και τη Λατινική Αμερική (26%).  Στην Καταλονία 13.820 εργαζόμενοι οφείλουν την πρόσληψή τους σε αυτή τη μορφή εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι ο τομέας της τεχνολογίας στην Ισπανία απασχολεί περισσότερους από διακόσιες χιλιάδες ειδικούς επιστήμονες, με τον αριθμό ερευνητών ανά χίλιους απασχολούμενους κατοίκους να ανέρχεται στους 6,8, μία μονάδα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 7,9.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα