Μικρότερη η μείωση της απασχόλησης το α’ τρίμηνο φέτος στην Ισπανία

14 May 2019, 10:15 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Μικρότερη η μείωση της απασχόλησης το α’ τρίμηνο φέτος στην Ισπανία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην Ισπανία, από το 2008, το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους παρατηρείται σταθερά μείωση της απασχόλησης.

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2019, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 93.400 ενώ την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 124.200. Μία από τις αιτίες της φετινής μείωσης είναι η ημερομηνία του καθολικού Πάσχα, η οποία ήταν η 21η Απριλίου (αργότερα από τις προηγούμενες χρονιές), δημιουργώντας συνεπώς τις αναμενόμενες εποχιακές θέσεις εργασίας μέσα στο μήνα του Απριλίου. Παρόλα αυτά, οι συνολικές θέσεις εργασίας είναι 60.000 περισσότερες από ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης απασχόλησης (3%) από το 2007. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 50.000 και η ανεργία έφτασε στο 14,7%.

Όσον αφορά τους διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, η μείωση των θέσεων εργασίας αφορούσε κυρίως θέσεις στον τομέα των υπηρεσιών και συγκεκριμένα στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας. Αντίθετα, στον αγροτικό τομέα δημιουργήθηκαν, εξαιτίας κυρίως της προώθησης του ισπανικού ελαιόλαδου αλλά και της φράουλας, 21.100 θέσεις εργασίας. Στην περιοχή της Ανδαλουσίας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη παράδοση στο ελαιόλαδο, δημιουργήθηκαν συνολικά 16.000 θέσεις εργασίας, ενώ στην Κοινότητα της Εξτρεμαδούρα, 5.100. Μόλις σε δύο ακόμη Κοινότητες υπήρξε άνοδος των απασχολούμενων, στη Χώρα των Βάσκων και στην Αραγωνία, με 5.300 και 300 περισσότερους εργαζομένους από την αρχή του έτους αντίστοιχα. Μικρή άνοδος των εργαζομένων παρατηρήθηκε επίσης στον κλάδο των κατασκευών και της βιομηχανίας.  

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι η απασχόληση των Ισπανών μειώθηκε κατά 116.400 άτομα ενώ αντίθετα, η απασχόληση των ξένων αυξήθηκε κατά 32.200 άτομα για το εν λόγω διάστημα. Σημαντική αύξηση των ξένων παρατηρείται γενικότερα στην Ισπανία, καθώς το 2018, το 36% των νέων θέσεων εργασίας καλύφθηκαν από αλλοδαπούς, γεγονός που σημαίνει ότι η απασχόληση αλλοδαπών αυξάνεται κατά 10% ενώ των Ισπανών κατά 2,26%.

Τέλος, παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο, η αγορά εργασίας ενισχύεται σημαντικά. Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις εργασίας που μειώθηκαν από το 2019, αφορούσαν θέσεις ορισμένου χρόνου. Αντίθετα, από την αρχή του έτους δημιουργήθηκαν 89.900 νέες θέσεις εργασίας, με συμβόλαια αορίστου χρόνου, συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Ο συνολικός αριθμός αυτών φτάνει σε ιστορικά υψηλά, στις 12.124.000 θέσεις, δηλαδή το 74% των απασχολούμενων έχουν σταθερή εργασία. 

Η ισπανική οικονομία, παρά την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους, συνεχίζει να αυξάνεται, παρά τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Ο αριθμός των εργαζομένων για το πρώτο τρίμηνο είναι ο υψηλότερος από το 2007, ενώ η ανεργία, παρά τα υψηλά της επίπεδα, συνεχίζει να μειώνεται σε ετήσια βάση ενώ, αντίθετα, τα συμβόλαια αορίστου χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανεργία στην Ισπανία αναμένεται να πέσει στο 12,2% έως και το 2020.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα