Στα 600 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τον τουριστικό φόρο στην Ιταλία

13 May 2019, 11:09 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Στα 600 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τον τουριστικό φόρο στην Ιταλία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το ποσό που εισπράττεται από τον τουριστικό φόρο σε περίπου 1.000 Δήμους στην Ιταλία, που έχουν επιβάλει αυτό το φόρο στους επισκέπτες τους. Πάνω από το 27% του ποσού καταλήγει στα ταμεία του Δήμου Ρώμης, που εισπράττει 130 εκατ. ευρώ. Η Ρώμη έρχεται πρώτη στις εισπράξεις του τουριστικού φόρου και ακολουθούν το Μιλάνο, η Βενετία και η Φλωρεντία.

Ο τουριστικός φόρος στην Ιταλία, πάντως, δεν επεκτείνεται σε εθνικό επίπεδο σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε ποτέ το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για τη θέσπιση τουριστικού φόρου και έτσι η απόφαση ανήκει στους Δήμους. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ενιαίος τουριστικός φόρος. Έτσι στη Ρώμη, π.χ., μια οικογένεια τριών ατόμων πληρώνει για δυο ημέρες διαμονής 24 ευρώ και στη Βενετία πάνω από 17 ευρώ.

Τον τουριστικό φόρο υποχρεούνται να εισπράττουν και να αποδίδουν οι πλατφόρμες τύπου Airbnb για τους πελάτες τους, ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ιταλική ένωση βιομηχανίας φιλοξενίας, αυτό δεν γίνεται πάντα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης Bernabò Bocca, η Airbnb εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μόνο σε 18 από τους 997 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Airbnb έσπευσε να απαντήσει ότι είναι η μόνη ψηφιακή πλατφόρμα που έχει ολοκληρώσει τις συμφωνίες είσπραξης φόρου διαμονής με Δήμους.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα