Πορτογαλία: Κίνητρα για τον επαναπατρισμό των μεταναστών της κρίσης

16 Apr 2019, 09:50 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πορτογαλία: Κίνητρα για τον επαναπατρισμό των μεταναστών της κρίσης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Δέσμη μέτρων ύψους 50 εκατ. ευρώ αποφάσισε η πορτογαλική κυβέρνηση για την παροχή κινήτρων επαναπατρισμού σε Πορτογάλους που εγκατέλειψαν την χώρα μετά το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, που έχουν ενταχθεί στον τελευταίο προϋπολογισμό του 2019, προβλέπουν:

α) την μείωση κατά το ήμισυ της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για περίοδο 3 έως 5 ετών, από την οποία θα επωφεληθούν όσοι επιστρέψουν μεταξύ 2019-2020,

β) αποζημίωση για το κόστος επιστροφής (μετακίνησης) και επανεγκατάστασης (ως δαπάνη πιθανής νέας στέγασης).

Τα κίνητρα αυτά ισχύουν μαζί με τα υφιστάμενα φορολογικά κίνητρα για μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα των μη μόνιμων κατοίκων, που επιλέγουν την Πορτογαλία ως φορολογική τους έδρα, παρέχοντας επιπλέον έκπτωση φόρου κατά 20% σε περίπτωση που απασχοληθούν σε κλάδους και τομείς υψηλού ενδιαφέροντος και προστιθέμενης αξίας (πχ γιατροί, οδοντίατροι, μουσικοί, ηθοποιοί, ψυχολόγοι, δάσκαλοι, σύμβουλοι, επιστήμονες κλπ) καθώς και 10ετή απαλλαγή φορολογικής επιβάρυνσης για τα εισοδήματα που προέρχεται από εκτός Πορτογαλίας πηγές.

Υπάρχουν επίσης συμπληρωματικά μέτρα στον τομέα της απασχόλησης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, της αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τίτλων και των επαγγελματικών προσόντων, της γεωγραφικής κινητικότητας και των επενδύσεων. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η ταχύτερη είσοδος στην αγορά εργασίας και η πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση, ιδίως για τις ηλικιακές ομάδες που πλήγησαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης: τους νέους και τα άτομα άνω των 45 ετών.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα χρηματοδότησης όσον επιθυμούν να επενδύσουν σε μικρά και πολύ μικρά επενδυτικά σχέδια.

Για την εφαρμογή του Προγράμματος έχει συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού στην οποία συμμετέχουν, ο Υπουργός Εργασίας που θα έχει και την ευθύνη υλοποίησης του Προγράμματος και οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών και Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την Πορτογαλική Στατιστική Υπηρεσία εγκατέλειψαν τη χώρα 100.000 το 2011, 121.000 το 2012, 128.000 το 2013, 134.000 το 2014, 101.000 το 2015, 97.000 το 2016, 81.000 το 2017, χωρίς να σημαίνει ότι όλοι όσοι έφυγαν από την Πορτογαλία ήταν λόγω της οικονομικής κρίσης. Κύριες χώρες προορισμού ήταν το Ην. Βασίλειο, η Ελβετία, η Γερμανία και η Γαλλία.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα