Ισπανία: Εμπόριο και επενδύσεις θα πληγούν από ένα Brexit χωρίς συμφωνία

01 Apr 2019, 10:18 | ΚΟΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισπανία: Εμπόριο και επενδύσεις θα πληγούν από ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι ένα Brexit άνευ συμφωνίας θα αφαιρέσει περίπου οκτώ δέκατα από το ισπανικό ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο ισοδυναμεί με 9,6 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, μία συμφωνημένη έξοδος, η οποία θα περιλάμβανε εμπορικές συμβάσεις, θα είχε ελάχιστη επίδραση στο ισπανικό ΑΕΠ.

Σε περίπτωση επίτευξης του Brexit με συμφωνία για μεταβατική περίοδο κατά την οποία οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε παρόμοια συνεργασία με αυτή που η ΕΕ έχει ήδη με άλλους εταίρους (π.χ. με τον Καναδά), το ισπανικό ΑΕΠ θα επηρεαστεί μόνο σε ποσοστό 0,02% μέχρι το 2024. Αυτό σημαίνει απώλεια 240 εκατ. ευρώ, μία «πολύ μικρή» επίδραση, ενώ η ανατίμηση της λίρας θα μετριάσει εν μέρει τα αποτελέσματα της χαμηλότερης βρετανικής ζήτησης.

Ένα άλλο κάπως λιγότερο αισιόδοξο σενάριο είναι το Brexit που θα επιτευχθεί με συμφωνία, η οποία ωστόσο δεν θα σφραγίζει εμπορικές συμφωνίες και θα οδηγεί στην επιβολή δασμών και άλλων εμπορικών φραγμών, οι οποίοι υπόκεινται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Σε αυτήν την περίπτωση, ο αντίκτυπος για την Ισπανία θα ήταν πολύ πιο σημαντικός: απώλεια 6 δισ. ευρώ (ή τα πέντε δέκατα του ΑΕΠ) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στη χειρότερη περίπτωση του Brexit χωρίς συμφωνία, η Τράπεζα της Ισπανίας αποκαλύπτει ότι περίπου το 70% των επιπτώσεων θα προκύψει από τις άμεσες εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το υπόλοιπο 30% θα είναι η επίδραση που προκαλείται από τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς εταίρους της ΕΕ. Επομένως, η ξαφνική αποχώρηση θα προξενούσε μεγαλύτερη βλάβη. Το 80% του κόστους θα παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των τριών ετών μετά το «διαζύγιο», ενώ το 60% σε περίπτωση που η έξοδος συνοδεύεται από εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών- εμπορικών εταίρων.

Το εξωτερικό εμπόριο θα είναι κυρίως ο τομέας που θα πληγεί περισσότερο από ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη επίδραση θα παρουσιαστεί στις ισπανικές εξαγωγές, με κυριότερη τη μείωση κατά 2,6% σε πέντε χρόνια, ενώ στην περίπτωση των εισαγωγών θα υπάρχει απώλεια της τάξης του 1,78%. Αναφορικά με τις επενδύσεις, αυτές θα υποστούν απώλεια σε ποσοστό 1,15% και, σε μικρότερο βαθμό, η απασχόληση στην αγορά εργασίας υπολογίζεται να μειωθεί κατά 0,77% σε διάστημα πέντε ετών. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, θα υποστεί μείωση του 0,47% λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης, ενώ η κατανάλωση θα μειωθεί κατά 0,4%.

Η Τράπεζα της Ισπανίας σημειώνει ότι οι εκτιμώμενες επιπτώσεις είναι κάπως υψηλότερες από εκείνες που ήδη υπολογίστηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο  χρόνο, επειδή βασίζονται σε πιο πρόσφατες προβλέψεις από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με «σύνεση», επειδή δεν έχουν ληφθεί υπόψη «εν δυνάμει περιστασιακά στοιχεία» από την αντισταθμιστική δράση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν ή να ενσωματωθούν ως μέτρα έκτακτης ανάγκης από τις κυβερνήσεις για να μειώσουν το κόστος μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα