Φόρος διαμονής: Γιατί η Σκωτία αποφάσισε να μην τον εφαρμόσει- σχόλιο του Ι.Ρέτσου

03 Jan 2018, 13:00 | ΚΟΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Φόρος διαμονής: Γιατί η Σκωτία αποφάσισε να μην τον εφαρμόσει- σχόλιο του Ι.Ρέτσου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής τουριστικού φόρου στα ξενοδοχεία του Εδιμβούργου αλλά και οποιασδήποτε άλλης πόλης στη χώρα, απορρίπτοντας σχετική πρόταση που είχαν υποβάλλει τα τοπικά δημοτικά συμβούλια προκειμένου να εφαρμόσουν οι πόλεις τον φόρο. Η απόφαση αυτή δικαιώνει τις προσπάθειες χρόνων του ξενοδοχειακού κλάδου για να αποτραπεί η επιβολή ενός «άκρως μη ανταγωνιστικού» φόρου.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Σκωτίας αναχαιτίζει τις προτάσεις που διατύπωσαν δημοτικά συμβούλια σε σχέση με τη βιωσιμότητα επιβολής του φόρου σε κάθε διανυκτέρευση επισκεπτών και τη μεταβίβαση φορολογικών αρμοδιοτήτων σε αυτά.

Ο τουριστικός κλάδος υποδέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση καθώς προειδοποιούσε ότι ο φόρος διαμονής θα είχε ως αποτέλεσμα τη «δολοφονία της χρυσής χήνας του τουρισμού» στη χώρα.

Η Ένωση Φιλοξενίας της Βρετανίας, BHA, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «υπέροχη αυτή εξέλιξη», έχοντας συστηματικά αγωνισθεί με καμπάνιες κατά της επιβολής ενός «μη ανταγωνιστικού», όπως τον χαρακτηρίζει, φόρου την τελευταία εξαετία.

Η BHA αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε την τεράστια συμβολή που έχει ο τουρισμός και η ξενοδοχειακή βιομηχανία στη Σκωτία.

----

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Tornos News o πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Γιάννης Ρέτσος, μέσω twitter, δήλωσε:

"Θα ήταν ουτοπικό να περιμένει κανείς ελληνική αντίδραση ανάλογη με τη βρετανική, αξίζει όμως να τονιστεί η ανακοίνωση της σκωτσέζικης κυβέρνησης που μιλάει για «ενίσχυση της άνθησης του τουρισμού» και «αποφάσεις από κοινού με την τουριστική βιομηχανία»!"

----------

Προτάσεις για επιβολή τουριστικού φόρου, όπως αυτές του Εδιμβούργου, θα είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή ενός άδικου φόρου σε όλους αδιακρίτως τους καταναλωτές απλώς επειδή θα επιθυμούσαν να απολαύσουν μια διανυκτέρευση στο Εδιμβούργο, δήλωσε η Ένωση. 

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σκωτίας, σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης της χώρας, δήλωσε ότι η κυβερνητική στάση ως προς τον τουριστικό φόρο παραμένει η ίδια, δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου στον τουρισμό και δεν υπάρχουν σχέδια επιβολής του.

Όπως είπε, ο τουρισμός της Σκωτίας ανθεί, με αύξηση των διεθνών αφίξεων 11% και 19% των δαπανών το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο του 2017, είναι σημαντικό να αναβαθμίσουμε αυτή την επιτυχία και οι όποιες πρωτοβουλίες μας για την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους λαμβάνονται σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία.

Εάν η πρόταση του Εδιμβούργου γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση, ο τουριστικός φόρος επρόκειτο να επιβληθεί την Άνοιξη του 2018.

Αντίστοιχες προτάσεις είχαν καταθέσει και άλλες πόλεις (Highland, Fife, Lothians, Borders), με στόχο να συγκεντρώσουν 2 δισ. λίρες από ένα σχέδιο που θα είχε ως στόχο να προσελκύσει επενδύσεις που σχετίζονται με τις κυβερνήσεις του Ην. Βασιλείου και της Σκωτίας.

Εάν προχωρούσε η συμφωνία, τότε οι δήμοι θα ελάμβαναν εξουσιοδότηση να εισάγουν οι ίδιοι τον τουριστικό φόρο στους επισκέπτες. Στόχος ήταν τα έσοδα να αξιοποιηθούν στην βελτίωση των εγκαταστάσεων οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί από τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών τα τελευταία χρόνια.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα