Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Γαστρονομικό Τουρισμό στην Ισπανία

14 Sep 2023, 10:27 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

TornosNews.gr

Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Γαστρονομικό Τουρισμό στην Ισπανία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Γαστρονομικό Τουρισμό επιστρέφει φέτος στο San Sebastian στην Ισπανία (5-7 Οκτωβρίου) για να επικεντρωθεί στο πώς ο τουρισμός μπορεί να ενισχύσει την αγροτική ανάπτυξη, να οικοδομήσει οικονομική ανθεκτικότητα και να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά.

Με θέμα «Τουρισμός Γαστρονομίας: Επιστροφή στις ρίζες», το Φόρουμ θα έχει ως κύριο θέμα τη διασύνδεση μεταξύ προϊόντος, γαστρονομίας και τουρισμού. Σε διάστημα τριών ημερών, επαγγελματίες του κλάδου, κορυφαίοι ειδικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις, πρακτικά εργαστήρια και επιδείξεις μαγειρικής με τοπικούς και διεθνείς σεφ και παραγωγούς.

Κορυφαίο φόρουμ για τους ηγέτες του κλάδου

Η εκδήλωση θα καλωσορίσει πολλές από τις κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας γαστρονομίας και τουρισμού, όπως ο Qu Dongyu, Γενικός Διευθυντής του FAO, Paolo Di Croce, Γενικός Διευθυντής Slow Food (Ιταλία), Célia Tunc, Γενική Γραμματέας του Collège Culinaire de France, Fatmata Binta, νικήτρια του BCWP 2022 και η οποία θα διοριστεί με την ευκαιρία Πρέσβειρα του UNWTO για Υπεύθυνο Τουρισμό, καθώς και προσωπικότητες του χώρου από τη Βραζιλία, Κροατία, Εκουαδόρ, Γαλλία, Γκάνα, Ιταλία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρουάντα, Ισπανία και Ελβετία.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στο φόρουμ θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν μια από τις πέντε διαφορετικές εκδρομές για να γνωρίσουν και να απολαύσουν την τοπική γαστρονομία: "Rioja Alavesa, αριστεία στον οινοτουρισμό", "Αγροτικές γεύσεις της Χώρας των Βάσκων και της περιοχής Idiazabal", "Urola Kosta: ψάρεμα σε χωριά, τοπία και ονειρεμένες γεύσεις», «Μια θάλασσα από βουνά, Gorbeialdea and Arratia Valley» και «Bizkaia – Urdaibai coast».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης των γαστρονομικών παραδόσεων, αυτή η εκδήλωση θα τιμήσει επίσης τη 10η επέτειο από την ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Επιπλέον, η παράλληλη εκδήλωση "Culinary Plaza", που διοργανώνεται από το Basque Culinary Center θα αναδείξει γαστρονομικές σπεσιαλιτέ από προορισμούς όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Μποτσουάνα, το Πόρτο, η Σαουδική Αραβία και η Ζιμπάμπουε. Οι κάτοικοι γύρω από το Donostia-San Sebastián θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον χώρο του φόρουμ στο Tabakalera.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φόρουμ, επιλεγμένοι φιναλίστ από τους Διαγωνισμούς Startup του UNWTO θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες προτάσεις και λύσεις τους με γνώμονα την τεχνολογία για τον γαστρονομικό τουρισμό. 

Προώθηση της βιωσιμότητας

Με βάση τον Παγκόσμιο Οδικό Χάρτη για τη Μείωση των Απορριμμάτων Τροφίμων στον Τουρισμό, που ξεκίνησε κατά στο προηγούμενο Φόρουμ, οι φετινές συνομιλίες θα προωθήσουν τις συζητήσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την προώθηση της κυκλικότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στον γαστρονομικό τουρισμό. Θα παρουσιαστούν βιώσιμες πρακτικές, που περιλαμβάνουν τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, την προώθηση εποχιακών και τοπικών προϊόντων και τη στροφή σε μοντέλα κυκλικής οικονομίας.

Το Φόρουμ συνδιοργανώνεται από το UNWTO και το Basque Culinary Center από το 2015 με στόχο την προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ ειδικών στον τουρισμό και τη γαστρονομία, τον εντοπισμό καλών πρακτικών και την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού ως μοχλού αειφόρου ανάπτυξης.

Οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το 8ο Παγκόσμιο Φόρουμ του UNWTO για τον γαστρονομικό τουρισμό μπορούν να εγγραφούν online.

  • Το φόρουμ παρουσιάστηκε από τον Zurab Pololikashvili, Γενικό Γραμματέα του UNWTO, Joxe Mari Aizega, Γενική Διευθύντρια του Basque Culinary Center, Félix De Paz García, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Τουριστικής Συνεργασίας και Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Javier Hurtado, Υπουργός Τουρισμού, Εμπορίου και Καταναλωτών της βασκικής κυβέρνησης και Azahara Domínguez, Αναπληρωτής Κινητικότητας, Τουρισμού και Εδαφικού Σχεδιασμού, Επαρχιακό Συμβούλιο της Guipuzkoa (φωτογραφία)
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα