Νέα σιδηροδρομική γραμμή Βελιγράδι προ Νις με χρηματοδότηση 1,1 δισ. ευρώ

03 Mar 2023, 06:56 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Νέα σιδηροδρομική γραμμή Βελιγράδι προ Νις με χρηματοδότηση 1,1 δισ. ευρώ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε συνολικά 1,1 δισ. ευρώ για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας από το Βελιγράδι προς τη Νις (Διάδρομος 10), ενώ επίσης υπεγράφη η έγκριση της πρώτης δόσης του δανείου ύψους 550 εκατ.

Aυτό ανέφερε η κα Lilyana Pavlova, αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ, αρμόδια για τα Δυτικά Βαλκάνια, υπενθυμίζοντας ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις της (στα Δυτικά Βαλκάνια έφθασαν το 2022 τα 824 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας μια σειρά έργων που επικεντρώνονται στη βιώσιμη συνδεσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος , την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον παρείχε επιχορηγήσεις ύψους 11,2 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της προετοιμασίας και της υλοποίησης νέων έργων.

Η ΕΤΕπ αναμένει ότι η χρηματοδότηση αυτή θα κινητοποιήσει συνολικά σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ για νέες επενδύσεις, ως μέρος του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης, ότι από το 2020, οι επενδύσεις της ΕΤΕπ στην περιοχή έφτασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες κατευθύνθηκαν μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης της πανδημίας. Τέλος, η ΕΤΕπ επισημαίνει ότι οι νέες επενδύσεις αφορούν κυρίως έργα στους τομείς των σιδηροδρομικών και θαλάσσιων μεταφορών (περίπου το 75% των κονδυλίων το 2022), ακολουθούμενες από επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), την προστασία του περιβάλλοντος και την ψηφιοποίηση.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Βελιγράδι.

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα