Γιατί έρχονται τα ολογράμματα στις επαγγελματικές συναντήσεις

19 May 2022, 09:25 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Γιατί έρχονται τα ολογράμματα στις επαγγελματικές συναντήσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόβλεψη, αλλά και διαπίστωση, έκανε πρόσφατα η εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Jones Lang LaSalle (JLL), μέσα από την αφήγηση μίας πραγματικής ιστορίας:  Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας, διηύθυνε μια συνάντηση στην οποία κάποιοι εργαζόμενοι συμμετείχαν στο γραφείο, με φυσική παρουσία, ενώ οι υπόλοιποι ήταν συντονισμένοι εξ αποστάσεως. Η κάμερα βρισκόταν μπροστά στο δωμάτιο, όπως και το στέλεχος. Τι έβλεπαν όμως στις οθόνες τους όσοι συμμετείχαν στο Zoom; Το πίσω μέρος του κεφαλιού του, καθ’ όλη τη διάρκεια της υβριδικής συνάντησης.

Καθώς το υβριδικό μοντέλο εργασίας εξελίσσεται, αυξάνεται και η αγωνία για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και συνεργαζόμαστε εικονικά. Σύμφωνα με τον κ. Dan Burns, Αντιπρόεδρο της JLL Technologies – Consulting, αυτό που τελικά συμβαίνει, είναι ότι στις συναντήσεις συμμετέχουν δύο ξεχωριστές ομάδες: οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην αίθουσα και οι εικονικοί συμμετέχοντες. Όμως, σε ένα συνεργατικό περιβάλλον, οι εμπειρίες δεν πρέπει να είναι διαφορετικές. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για να επιτραπεί στους εικονικούς συμμετέχοντες να αισθάνονται ότι βρίσκονται και εκείνοι εντός της αίθουσας.

Ορισμένες εταιρείες πιστεύουν ότι την απάντηση θα μπορούσαν να τη δώσουν τα ολογράμματα: Φαίνεται ότι η σκηνή στην πρώτη ταινία Star Wars, όπου το ρομπότ R2-D2 προβάλλει ένα ολόγραμμα της πριγκίπισσας Leia που ζητά βοήθεια, γίνεται από επιστημονική φαντασία, πραγματικότητα.

'Ηδη, όμως, η NASA στέλνει ολογράμματα γιατρών στο διάστημα, το ολόγραμμα του check-out του 7-Eleven στο Τόκιο μαγεύει τους πελάτες με τις τρισδιάστατες οθόνες του και ένας 85χρονος παππούς στο Λος Άντζελες, έχει αιωνιοποιηθεί μέσω της τεχνολογίας ολογράμματος. 

Στον κόσμο των γραφείων, η WeWork ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με την καναδική εταιρεία ARHT Media Inc. για να φέρει την τεχνολογία συνεδρίων ολογράμματος σε έως και 100 από τα κτίριά της. Είναι γεγονός ότι αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις εξερευνούν ήδη το χώρο, μαζί με ομάδες της Google και της Microsoft.

Ενώ η εμπειρία του να βλέπεις έναν συνάδελφο σε ολόγραμμα φυσικού μεγέθους μπορεί να απέχει,  ο κ.Burns επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα ικανοποιούσε τις πραγματικές ανάγκες που δημιουργούνται από την άνοδο της υβριδικής εργασίας: Μια δίκαιη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

Συνεπώς, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του υβριδικού εργασιακού περιβάλλοντος, είναι η γενική έλλειψη αίσθησης σύνδεσης με τους άλλους. Η απαρχαιωμένη τεχνολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό το σημείο, όπως η προαναφερθείσα ιστορία με τη λάθος ρύθμιση της κάμερας του Zoom.

Διορθωτικές κινήσεις

Τα τελευταία δύο χρόνια, η εικονική εργασία απαιτούσε τα στοιχειώδη εργαλεία σύνδεσης μέσω βίντεο και ήχου, αλλά πλέον, με τους περισσότερους χώρους εργασίας να λειτουργούν υβριδικά, η δυναμική είναι διαφορετική, σχολιάζει ο κ. Burns.

Η τεχνολογία τηλεδιάσκεψης που επιτρέπει μια πιο καθηλωτική εμπειρία, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις εικονικές συναντήσεις και να εξαλείψει την τριβή μεταξύ όσων εργάζονται στο γραφείο και όσων κάνουν τηλε-εργασία.

Αντί να χρησιμοποιείται ένα σύστημα που τοποθετεί μια κάμερα και μια οθόνη στο μπροστινό μέρος της αίθουσας, ο κ.Burns αναφέρει ότι είναι ζωτικής σημασίας να σκεφτόμαστε όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, όχι μόνο εκείνους που βρίσκονται στην αίθουσα.

Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Με πολλαπλές οθόνες, περισσότερα μικρόφωνα για τη βελτίωση της ποιότητας του ήχου και υψηλής ευαισθησίας βιντεοκάμερες, αρκετά έξυπνες ώστε να ανιχνεύουν ποιος μιλάει και να κάνουν ζουμ στο πρόσωπό του.

 Ενώ οι εταιρείες πρέπει να είναι ανοιχτές στη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών για την προώθηση ενός πιο συνεργατικού εργασιακού περιβάλλοντος για τους υβριδικούς υπαλλήλους, ο κ.Burns τονίζει ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν ταιριάζει σε όλους η ίδια τεχνολογική λύση, καθώς τα γραφικά στοιχεία ποικίλλουν και αυτό που έχει σημασία, είναι η εφαρμογή. Πάντως, ένα καλύτερα ενοποιημένο σύστημα εργαλείων, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το υβριδικό περιβάλλον εργασίας.

Από το cloud computing και τα εργαλεία κινητής και απομακρυσμένης εργασίας, έως τις εφαρμογές στον χώρο εργασίας, την παραγωγικότητα και τα εργαλεία συνεργασίας, υπάρχουν πολλές επιλογές που θα βοηθήσουν τις εταιρείες να δημιουργήσουν έναν πιο επιτυχημένο υβριδικό χώρο εργασίας. Το κλειδί, είναι τα ενοποιημένα εργαλεία, που προσαρμόζονται αναλόγως, όταν ο υπάλληλος είναι στο σπίτι ή στο γραφείο και χρησιμοποιεί συγκεκριμένες συσκευές. Πρόκειται δηλαδή για την «ενορχήστρωση» τριών ή τεσσάρων διαφορετικών συστημάτων-μια εφαρμογή αισθητήρων,  συστήματα συνδιάσκεψης βίντεο και ήχου και μια εφαρμογή για κινητά, όλα ενσωματωμένα, ώστε να μειώνεται η διαφορετικότητα της εμπειρίας.  

Τέλος, καταλήγει ο κ. Burns, μπορεί το ολόγραμμα να μην απέχει και τόσο πολύ, αλλά έως τότε, υπάρχει καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία στον χώρο εργασίας. 

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα