Το μέλλον του τουρισμού στη Διακήρυξη της Βαρκελώνης

30 Sep 2021, 13:22 | ΕΚΘΕΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΔΡΙΑ

TornosNews.gr

Το μέλλον του τουρισμού στη Διακήρυξη της Βαρκελώνης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) θα είναι συνδιοργανωτής του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κορυφής για το Μέλλον του Τουρισμού του Advanced Leadership Foundation και του INCYDE Foundation των Ισπανικών Επιμελητηρίων Εμπορίου που διοργανώνεται στις 26 και 27 Οκτωβρίου στο La Llotja de Mar με τη στήριξη του Δήμου Βαρκελώνης, του Περιφερειακού Συμβουλίου της Βαρκελώνης και της Κοινοπραξίας Zona Franca (CZFB).

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή και θα έχει συμμετοχές από περισσότερους από 80 ομιλητές από 70 χώρες.

Έπειτα από την ανακοίνωση της συμμετοχής του ΠΟΤ ως συνδιοργανωτή, ο γ.γ. του Οργανισμού, Zurab Pololikashvili υπογράμμισε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε την τουριστική ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την πιο δίκαιη διανομή των πλεονεκτημάτων της και προωθώντας τη μετάβαση σε μια αειφόρα και κοινωνικά ανθεκτική τουριστική οικονομία.

Για δύο ημέρες, οι ειδικοί του τουρισμού θα εξερευνήσουν δημιουργικούς τρόπους για την έξοδο από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία. Θα αναφερθούν επίσης, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα που σχετίζονται με την αειφορία, τις πολιτικές ταυτότητες, τον προσβάσιμο τουρισμό, τον οινοτουρισμό και τις προσωποποιημένες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν 20 υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο, πρώην ηγετικά στελέχη κυβερνήσεων και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, επαγγελματικών ενώσεων και διεθνών δικτύων γνώσης, όπως ο ΠΟΤ, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IADB), ο Διεθνής Οργανισμός Νέων (IYO), ο Οργανισμός Αμερικανικών Πολιτειών (OAS), η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC).

Στόχος του Συνεδρίου Κορυφής για το Μέλλον του Τουρισμού είναι να εντοπίσει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος τουρισμός μετά την πανδημία, να αναπτύξει συνεργατικά συστήματα ώστε να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για πρόοδο και να συμβάλλει στην παγκόσμια οικονομική επανεκκίνηση του κλάδου.

Το συνέδριο θα καταλήξει με την υπγοραφή της Διακήρυξης της Βαρκελώνης, η οποία στοχεύει να γίνει διεθνές πρότυπο, δημιουργώντας ένα πλαίσιο για ένα νέο, πιο ηθικό και αεφόρο τουριστικό μοντέλο.

Ο αντιπρόεδρος του Advanced Leadership Foundation, Jorge Brown, εξήγησε ότι η σύνοδος κορυφής στοχεύει να καταστήσει τον τουρισμό ορατό ως «κεντρικό μοχλό της οικονομίας σε όλες τις χώρες παγκοσμίως» και «πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προσαρμοστεί σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις, ειδικά μετά πανδημία». «Είναι το πρώτο φόρουμ αποκλειστικά αφιερωμένο στο μέλλον του τουρισμού και συγκεντρώνουμε κορυφαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε. Ο κ. Brown τόνισε επίσης ότι επιλέχθηκε η Βαρκελώνη επειδή είναι μια «δυναμική, διαφορετική και εμπνευσμένη πόλη που κοιτάζει το μέλλον ως ευκαιρία, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζει την ιστορία της».

Για τον πρόεδρο του Ιδρύματος INCYDE, José Luis Bonet, αυτή η Σύνοδος Κορυφής είναι «μια ένδειξη της ικανότητάς μας να προωθήσουμε μια παγκόσμια συζήτηση για το πώς ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην ευημερία ολόκληρου του πλανήτη με βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο, και της σταθερής δέσμευσης της Ισπανίας στον ΠΟΤ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη χώρα μας». Σύμφωνα με τον κ. Bonet, "αυτή η σύνοδος κορυφής σημαίνει τη μετατροπή της Βαρκελώνης, ενός από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, σε μια περιοχή για προβληματισμό, συζήτηση και δημιουργία νέων προτάσεων για την ανάκαμψη, τον εκσυγχρονισμό και την επανεφεύρεση του τουρισμού, κάτι που θα ενισχυθεί εξαιρετικά με την υπογραφή της Διακήρυξης της Βαρκελώνης».

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, θα υπάρξει διεθνής πρόσκληση σε 300 ηγέτες οι οποίοι θα εκπαιδευτούν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του συνεδρίου και στη συνέχεια εξ αποστάσεως για άλλους 12 μήνες. Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα εργαστούν για να αναπαράγουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν, καθώς και να αναζητήσουν νέους συμμάχους για τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα